Korkeimman oikeuden päätös voi ohjata loppuviikon oikeuskäsittelyjä Trumpin maahantulokiellosta

Lähipäivät näyttävät, missä määrin korkeimman oikeuden maanantainen päätös ohjaa alempia oikeusistuimia, kun ne puntaroivat Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin asettaman maahantulokiellon lainmukaisuutta. Korkein oikeus päätti maanantaina, että kielto saa tulla voimaan kokonaisuudessaan siksi aikaa, kun sitä koskevat oikeudenkäynnit ovat kesken.

Seattlessa Washingtonin osavaltiossa kokoontuvan valitustuomioistuimen on määrä käsitellä maahantulokieltoa keskiviikkona ja Richmondissa Virginian osavaltiossa kokoontuvan valitustuomioistuimen perjantaina.

Richmondissa on koolla koko valitustuomioistuin, mikä antaa päätökselle erityistä painoarvoa. Ainoastaan muutamat itsensä jäävänneet tuomarit ovat poissa vahvuudesta. Seattlessa asiaa käsittelee kolmen tuomarin joukko.

Richmondin tuomioistuin on kertonut aikovansa ottaa käsittelyssään huomioon Trumpin viime viikolla uudelleen tviittaamat kolme muslimien vastaista videota. Tämä enteilee hyvää kiellon vastustajille, joiden mielestä Trumpin muslimien vastaiset puheet on syytä ottaa huomioon kiellon lainmukaisuutta arvioitaessa.

Korkeimman oikeuden päätös saattaa kuitenkin ohjata valitustuomioistuimen tuomareita kiellolle myönteisempään suuntaan.

 

Vain kaksi tuomaria vastusti

 

Trump on yrittänyt alkuvuodesta lähtien evätä tiettyjen maiden kansalaisilta pääsyn Yhdysvaltoihin, mutta alemmat oikeusasteet ovat kerta toisensa jälkeen jäädyttäneet hänen asettamiensa maahantulokieltojen toimeenpanon.

Korkeimman oikeuden päätös koskee maahantulokiellon uusinta eli kolmatta versiota, joka koskee kuuden muslimienemmistöisen ja kahden muun maan kansalaisia. Aiemmat kaksi versiota kohdistuivat pelkästään muslimienemmistöisten maiden kansalaisiin.

Päätöksessä merkillepantavaa on, että vain kaksi tuomaria yhdeksästä ilmaisi eriävän mielipiteensä, mikä tarkoittanee, että seitsemän tuomaria äänesti päätöksen puolesta. Kun korkein oikeus kesällä otti kantaa maahantulokiellon edelliseen versioon, vain kolme tuomaria oli valmis sallimaan Trumpin panna kieltonsa täytäntöön sellaisenaan.

Tuolloin ainoastaan kolme konservatiivisinta tuomaria asettui täysipainoisesti Trumpin puolelle, ja maltilliset ja liberaalit päättivät yhdessä, että kielto tulisi voimaan vain osin. Nyt uudelleen muotoiltua kieltoa vastustivat enää korkeimman oikeuden kaksi liberaaleinta tuomaria.

Trumpin hallinto on muokannut maahantulokieltoa eri oikeusasteiden tuomareiden perusteluiden pohjalta niin, että sen vastustaminen oikeudessa on muuttunut kierros kierrokselta vaikeammaksi.

Maanantain päätös enteilee, että korkein oikeus asettuu ennen pitkää maahantulokiellon puolelle, jos lopullinen päätös kiellon lainmukaisuudesta tulee lopulta sen tehtäväksi.

Lähteet: Politico, Washington Post, New York Times, CNN. Kirjoittaja on STT:n Yhdysvaltojen-avustaja.