Koronavirus latisti Venäjän voitonpäivän juhlinnan – Putin puhui tyhjälle Punaiselle torille ja vältteli taudin mainitsemista

Venäjän presidentti Vladimir Putin korosti voitonpäivän puheessaan kansakunnan yhtenäisyyden tärkeyttä. Natsi-Saksan antautumista toisessa maailmansodassa on tavattu juhlia Moskovassa suurella sotilasparaatilla, mutta koronakriisi vesitti suunnitelmat.

Paraatin sijaan Putin piti puheen kansalaisille sodan muistomerkin äärellä. Presidentin odotettiin käsittelevän puheessaan virusepidemiatilannetta, sillä Venäjällä koronatartuntoja on todettu maailmassa viidenneksi eniten, yhteensä yli 198  000. Viimeisen viikon ajan tartuntoja on todettu päivittäin yli 10  000.

Presidentti kuitenkin vältteli ilmeistä ja puhui koronasta ainoastaan epäsuorasti.

–  Veteraanimme taistelivat elämän puolesta kuolemaa vastaan. Me tulemme aina olemaan yhtä yhtenäisiä ja kestäviä, Putin puhui tyhjän Punaisella torin liepeillä.

Tänä vuonna puolitoistatuntiseen paraatiin oli määrä osallistua 15  000 sotilasta. Putin kuitenkin ilmoitti jo huhtikuussa, että paraatia lykätään koronatilanteen vuoksi.

Nyt maan sotilasvoimaa ilmensivät vain hävittäjät ja sotilashelikopterit, jotka lensivät Putinin puheen jälkeen Moskovan yli.

Televisioilotulituksia ja verkkoparaateja

Ylilentojen lisäksi eri puolilla Venäjää nähtäneen juhlapäivään kuuluvia ilotulitulituksia. Moskovan pormestari kuitenkin vetosi etukäteen kaupunkilaisiin, että ihmiset pysyttelisivät sisätiloissa ja seuraisivat juhlamenoja televisiosta tai parvekkeeltaan.

Moskovan alueella koronatartuntoja on todettu eniten koko Venäjän alueella. Kansalaisten liikkumista on rajoitettu tiukasti toukokuun loppuun saakka.

Voitonpäivään liittyy myös suosittu kansalaisparaati, jossa ihmiset kantavat sodassa taistelleiden sukulaistensa kuvia. Tapahtuma on siirretty verkkoon.

Kaikki entiset neuvostomaat eivät kuitenkaan aio luopua perinteistä. Valko-Venäjällä ja Turkmenistanissa voitonpäivän paraati järjestetään tavalliseen tapaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Varoitus Britanniassa – koronan toinen aalto voi vaatia 120  000 henkeä

Kiina syyttää Hongkongin demokratialiikettä vallankumouksen lietsonnasta

Ranskan kansallispäivän sotilasparaatista luovuttiin koronan takia – Presidentti Macron linjaa loppukauden suunnitelmiaan

Yhdysvaltain ja Kiinan kiista kärjistymässä entisestään: ulkoministeri Pompeo kutsui Kiinan aluevaatimuksia laittomiksi, Kiina syyttää Yhdysvaltoja alueellisen rauhan horjuttamisesta

Salainen kirjeenvaihto valottaa tarinaa Australian "suurimman poliittisen ja perustuslaillisen kriisin" takana: Kuningatar Elisabet tiesi, että kenraalikuvernööri harkitsi pääministerin syrjäyttämistä 1970-luvulla

Yhdysvalloissa 5,4 miljoonaa ihmistä menetti sairausvakuutuksen koronapandemian seurauksena, käy ilmi tuoreesta arviosta

Ulkoministeri Haavisto toivoo Puolan presidentin huomioivan myös vähemmistöön jääneiden kannat

EU-maa Puola on matkalla kohti yhä autoritaarisempaa ja jakautuneempaa valtiota, uskoo asiantuntija – "Tämänkaltaista järjestelmää ei enää äänestetä kumoon"

Nelson Mandelan diplomaattitytär Zindziswa Mandela kuoli – "Hän palveli Etelä-Afrikkaa hyvin"

Puolan vaaleja leimasivat vaalitarkkailijoiden mukaan vihamielisyys ja median puolueellisuus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.