Kosilla oli maanjäristyshetkellä ainakin yli 300 suomalaista - ei tietoa suomalaisuhreista

Suurin osa kolmen suomalaisen matkanjärjestäjän asiakkaista oli nukkumassa perjantain vastaisena yönä Egeanmerellä tapahtuneen maanjäristyksen aikaan. Tiedossa ei ole, että kukaan heistä olisi loukkaantunut järistyksessä.

Yhdysvaltojen geologisen tutkimuslaitoksen (USGS) mukaan järistys tapahtui kymmenen kilometrin syvyydessä reilun 16 kilometrin päässä Kreikan Kos-saaresta ja noin kymmenen kilometrin päässä Turkin Bodrumista. Kosilla oli järistyksen aikaan yli 300 saarelle matkoja järjestävien Tjäreborgin, Apollomatkojen ja Aurinkomatkojen asiakasta. Matkustusilmoituksen Kosin saarelta oli tehnyt perjantaina iltapäivällä ulkoministeriöön 75 suomalaista.

Kosilla kuoli uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan ainakin yksi ruotsalainen ja yksi turkkilainen turisti.

Guardianin mukaan Kosilla loukkaantui ainakin noin 200 ihmistä, joista osa vakavasti. Turkin terveysministeri kertoi, että Turkin rannikolla Bodrumissa kaikkiaan yli 350 ihmistä loukkaantui järistyksessä. Muutamilla kymmenillä oli luunmurtumia, mutta kukaan ei loukkaantunut vakavasti. Turkkilaisen televisiokanavan NTV:n mukaan monet loukkaantumisista sattuivat, kun ihmiset pakenivat asunnoistaan ikkunoiden kautta. Yhteensä 12 suomalaista vahvisti ulkoministeriölle olevansa Turkin Bodrumissa perjantaina iltapäivällä.

Ei vaikuta matkoihin Kosille

Matkanjärjestäjä Tjäreborgilla on tällä hetkellä Kosilla noin 100 suomalaista asiakasta. Myyntijohtaja Saana Ruonala kertoi perjantaina iltapäivällä, että suurin osa järistyksen aikana saarella olleista suomalaisista lentää aikataulujen mukaan kotiin tänään.

– Myös menolento järjestetään normaalisti. Maanjäristys ei vaikuta aikatauluihin, eikä peruutuksia ole tiedossa, Ruonala kertoo.

Asiakkailta on tullut jonkin verran kyselyitä asiasta, ja joissakin Tjäreborgin käyttämistä hotelleista Kosilla on pieniä vaurioita.

– Joissakin hotelleissa on ollut ongelmia veden tulon kanssa ja halkeamia seinissä, mutta tilanne on rauhoittumaan päin ja hotellit tekevät töitä tilanteen korjaamiseksi, Ruonala kertoo.

Hotelleissa vaurioita

Aurinkomatkoilla oli järistysaikaan Kosin saarella 146 asiakasta. Perjantaina iltapäivällä matkanjärjestäjä teki vielä töitä tilanteen kartoittamiseksi, mutta kaikki asiakkaat oli tavoitettu.

– Lähetimme heti aamulla tekstiviestin kaikille asiakkaille, jotta nämä olisivat meihin yhteydessä. Kaikki on saatu kiinni, ja kaikki ovat kunnossa, Simon Barrette Finnairin ja Aurinkomatkojen yhdistetystä viestinnästä kertoo.

Barretten mukaan tilanteesta on tullut asiakkailta joitakin huolestuneita kyselyjä, mutta järistys ei vaikuta matkajärjestelyihin.

– Meidän toimintamme jatkuu normaalisti, eikä esimerkiksi ylimääräisiä lentoja ole järjestetty, Barrette kertoo.

Apollo-matkoilla on noin 70 asiakasta Kosilla. Apollomatkojen Suomen operatiivinen johtaja Tuomas Luukkonen kertoo, että Apollo on ollut yhteydessä asiakkaisiin tekstiviestitse tänään, eikä loukkaantumisista ole ainakaan heillä tietoa.

– Uskoisin, että tieto olisi tullut meille jo tähän mennessä, jos jotain olisi käynyt, Luukkonen kertoi perjantaina iltapäivällä.

Apollo kuitenkin majoittaa yhdestä hotellista asiakkaat muualle viranomaisten kehotuksesta. Luukkosella ei ollut tarkempaa tietoa syistä. Apollokin toimii normaalisti, eikä järistys vaikuta matkoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.