Kovaotteinen tshetsheenijohtaja Kadyrov kertoi väistyvänsä vallasta

Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov sanoo olevansa valmis luopumaan vallasta, kun hänen kautensa päättyy huhtikuun lopussa, kertoo uutistoimisto Tass.
Kadyrov kertoi asiasta televisiokanava NTV:n haastattelussa. Kadyrovin mukaan hänen aikansa vallassa on ohi ja tilalle pitää löytää toinen henkilö. Hän ei kuitenkaan nimennyt mahdollista seuraajaansa.
Kadyrov perusteli väistymistään muun muassa sillä, että nyt hänen nimeään voidaan käyttää hänen kansaansa vastaan.
– Silloin hallinnon on parempi löytää toinen henkilö, hän sanoi.
Kadyrov on hallinnut Tshetsheniaa vuodesta 2007. Vastineeksi epävakaan alueen pitämisestä hallinnassa Kadyrov on saanut presidentti Vladmir Putinilta suuren budjetin ja vapaat kädet toimia miten haluaa. Käytännössä tämä on tarkoittanut uhmakasta johtamistyyliä, jossa kriitikot on vaimennettu kovaotteisesti.
Asiantuntija-arviossa onkin esitetty, ettei Venäjän turvallisuuspalvelu FSB enää katso hyvällä Putinin ja Kadyrovin outoa suhdetta. Venäjällä paria on ehditty verrata jopa Venäjän viimeiseen tsaariin Nikolai II:een ja hänen lähipiiriinsä ujuttautuneeseen huonomaineiseen mystikkoon Grigori Rasputiniin, jonka murhasta tulee tänä vuonna kuluneeksi tasan sata vuotta.
Kadyrov on viime aikoina ollut otsikoissa myös siksi, että Venäjän oppositio on syyttänyt häntä sekaantumisesta oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhaan. Nemtsov ammuttiin tasan vuosi sitten.
Kadyrov kiisti väitteet televisiohaastattelussa. Hänen mukaansa hänellä ei ollut Nemtsovia vastaan mitään, koska tämä ei ole hänen "tasollaan".