Kreikka ja Makedonia allekirjoittivat sopimuksen nimikiistan ratkaisusta

Kreikan poliisi joutui sulkemaan tiet maan pohjoisrajalla sijaitsevaan Psaradesin kylään sunnuntaina useiden satojen mielenosoittajien pyrkiessä häiritsemään Kreikan ja Makedonian ulko- ja pääministerien tapaamista. Poliisi esti kiviä heitellyttä mielenosoittajien joukkoa etenemästä kylään käyttämällä kyynelkaasua ja äänipommeja, kertoo kreikkalaislehti Kathimerini.
Ministerit olivat paikalla maiden yhtymäkohdassa Prespa-järven rannalla allekirjoittamassa sopimusta, jolla päätetään 27 vuotta maiden välejä hiertänyt kiista Makedonian nimestä.
Makedonian uudeksi viralliseksi nimeksi on tarkoitus tulla Pohjois-Makedonia.
– Tämä on urhea, historiallinen ja tarpeellinen askel kansoillemme, Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras sanoi.
– Maidemme pitäisi astua pois menneisyydestä ja katsoa tulevaisuuteen. Kansamme haluavat rauhaa, ja meistä tulee kumppaneita ja liittolaisia, sanoi Makedonian pääministeri Zoran Zaev.
Zaev ja useat hänen hallituksensa ministereistä saapuivat kylään pikaveneellä. Maiden ulkoministerit allekirjoittivat sopimuksen seremoniaa varten pystytetyssä teltassa.
Paikalla oli myös EU:n ja YK:n korkeita virkamiehiä, muun muassa YK:n poliittisten asioiden alipääsihteeri Rosemary DiCarlo, YK:n pitkäaikainen neuvottelija Matthew Nimetz, EU:n ulkoministeri Federica Mogherini, sekä unionin laajentumiskomissaari Johannes Hahn. Nimetz, joka myös allekirjoitti sopimuksen, on yrittänyt välittää sopua kiistassa vuodesta 1994 lähtien, ensin Yhdysvaltain ja sittemmin YK:n edustajana.
Allekirjoitustilaisuuden jälkeen osapuolet siirtyivät lounaalle Makedonian puolelle järveä. Tsiprasista tuli samalla ensimmäinen Kreikan pääministeri, joka on vieraillut Makedoniassa.

Kummankin maan oppositio haraa sopua vastaan

Molempien maiden parlamenttien pitää vielä hyväksyä sopimus, ja Makedoniassa sen on läpäistävä myös kansanäänestys. Makedonian parlamentin on tarkoitus aloittaa keskustelut sopimuksesta ensi viikolla. Myös Makedonian perustuslakia on muutettava, jotta Kreikka voisi lopullisesti hyväksyä sovun.
Oppositiopuolueet molemmissa maissa vastustavat sopimusta.
Kreikan parlamentti antoi eilen luottamusäänestyksessä tukensa Tsiprasille samaan aikaan kun parlamentin ulkopuolella osoitettiin mieltä sopua vastaan.
Makedonian presidentti Gjorge Ivanov puolestaan aikoo käyttää veto-oikeuttaan, jolloin asia siirtyisi uudestaan parlamentin käsiteltäväksi. Jos edustajat hyväksyvät sopimuksen uudelleen, myös Ivanovin on pakko hyväksyä se, kertoo BBC.
Makedonia hyväksyttiin YK:n jäseneksi vuonna 1993 nimellä Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, mutta 120 maata on tunnustanut sen nimellä Makedonia.
Kiista on pysäyttänyt Makedonian EU- ja Nato-jäsenyyksien etenemisen ja maa toivoo, että se voisi edetä neuvotteluissa pian.