"Reaktiot herättävät todellisuuteen" – Miamin kaupoista hamstrataan panoksia

Tavoitteena oli tarkkailla auringonpimennystä, mutta matkan loppu vaihtuikin myrskyyn.

Näin kävi Kuopiolaiselle Antti Karjalahdelle, joka saapui neljän ystävänsä kanssa Yhdysvaltoihin elokuun 11. päivänä. Viisikon tarkoituksena oli sekä lomailla että päästä näkemään täydellinen auringonpimennys Chicagon alueelle 21. elokuuta. Pimennyksen jälkeen matka jatkui Little Haitin kaupunginosaan Miamiin, josta seurueen oli tarkoitus lentää takaisin Suomeen perjantaina.

Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, kun Irma-hurrikaani otti kurssin kohti Floridan osavaltiota.

– Aluksi lennot siirrettiin maanantaille ja tänään perjantaina saimme kuulla, että maanantainkin lennot on peruttu ja seuraava päivämäärä on 15. syyskuuta, Karjalahti kertoo Savon Sanomille lähettämässään sähköpostissaan.

Miamissa kello on seitsemän tuntia Suomen aikaa jäljessä. Haastatteluhetkellä Suomessa elettiin lauantaiaamua mutta Miamissa oli vielä perjantaiyö. Irma-myrskyn odotetaan iskevän Floridaan sunnuntaina.

– Myrskystä ei ollut tietenkään aavistustakaan, kun lähdimme matkaan. Huokaisimme helpotuksesta, kun pääsimme Texasin ohi pari päivää ennen Harvey-myrskyä. Mutta nähtävästi tuli iloittua liian aikaisin.

 

Karjalahti on seurueen ainut kuopiolainen. Mukana olevat tuttavapariskunnat ovat Pohjois-Pohjanmaalta. Tällä hetkellä seurue on jakaantunut niin, että Karjalahti ja jo eläkkeellä oleva pariskunta ovat seurueen vuokraamassa omakotitalossa. Mukana ollut nuorempi pariskunta lähti läheiseen evakuointikeskuksena toimivaan kouluun.

– Evakuointibussit eivät toimineet, joten heidän piti kävellä parin kilometrin matka. Meistä talo on turvallinen, mutta tämä nuori pariskunta on raskaana, ja ajattelimme, että evakuointikeskuksessa on paremmin apua saatavilla, jos jotakin tapahtuu, Karjalahti kertoo.

– Me kolme koetamme kuitenkin pärjätä talossa. Huomenna on vielä mahdollista päästä suojaan, jos tilanne vaikuttaa liian pahalta. Tosin silloinkin täytyy kävellä keskukselle asti, joten se on viimeinen vaihtoehto.

 

Seurue on koettanut varautua parhaansa mukaan myrskyyn. Karjalahti huomauttaa, että varautuminen on ollut hankalaa, koska kaupat ovat olleet tyhjillään jo parin päivän ajan. Suomalaiset onnistuivat löytämään pienestä kaupasta tuikkukynttilöitä ja kertakäyttögrillin.

Asunnon kylpyammeet on täytetty vedellä, jotta seurue saa talousvettä sähköjen katketessa. Pakastin on täytetty vesipulloilla, jotta se pysyisi vähän pidempään kylmänä ruokia varten.

– Ruokaa on hankala hamstrata, sillä oletus on, että myrskyn aikana sähköt katkeavat. Meillä on lähinnä makaronia, nuudelia ja leipää, eli kaikkea, joka säilyy. Juomaa on useammaksi päiväksi, mutta esimerkiksi taskulamppuja ei saa enää mistään, joten aika pitkälti olemme kynttilöiden varassa.

Suomalaisten asuttama talo on kiveä ja ikkunoihin on naulattu vanerit. Hiekkasäkkejä ei talon turvana ole, sillä seurueella ei ollut enää autoa käytössä.

– Suojahuonetta ei ole, mutta koetamme pysytellä pahimman yli keskellä taloa olevassa keittiössä. Seuraamme tiedotuksia sitä mukaa kuin uutta tietoa tulee, mutta ennusteille ei voi antaa kovin suurta painoarvoa. Olemme muutaman mailin päästä rannasta, joten aalloista ei pitäisi olla vaaraa, mutta tulvat totta kai ovat mahdollisia.

Pelottaako tilanne Karjalahtea?

– Ehkä tässä tilanteessa ei osaa kovin pelätä, kun ei ole koskaan kokenut mitään vastaavaa. Totta kai paikallisten reaktiot alkavat herättää todellisuuteen tilanteen vakavuudesta. Mitä olen paikallisten kanssa keskustellut, niin osa aikoo jäädä alueelle, ja he ovat toki suhteellisen hyvin varustautuneet.

– Tuhon jälkeistä sekasortoa hieman pelätään. Osa on ostanut lisää aseita ja kauppakeskuksessa käydessäni huomasin, että patruunoita hamstrataan myös. Ilmeinen pelko on ryöstelyn suhteen, kun poliisi ei pääse paikalle päiväkausiin tai pahimmillaan viikkoihin, ja pelastushenkilöstö tulee olemaan ylityöllistetty.

Oikaisu: Irma-myrskyn odotetaan iskevän Floridaan sunnuntaina, ei lauantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Irma laantui nelosluokan hurrikaaniksi

Hurrikaanit kylvävät kauhua Kuubassa ja Floridassa – miljoonia kehotettu pakenemaan

Kuopiolaislähtöinen Sanna perheineen lähti Irmaa karkuun – "Emme edes harkinneet, että jäisimme"

Hurjat kuvat: lentoyhtiö uhmasi säätä ja lensi matkustajakoneella keskelle hurrikaania