Kuopiolaismies todisti terroristijahtia Barcelonassa: "Kaikki autot tutkittiin haulikoiden kanssa"

Kuopiolainen Ilkka Lilja saapui torstaina Barcelonaan juuri samoihin aikoihin kuin terrori-isku tapahtui La Rambla -turistikadulla. Hän sanoo olleensa juuri tekemässä lähtöä kaverinsa kanssa La Ramblalle, kun hotellin henkilökunta kertoi, ettei julkisilla pääse mihinkään terrori-iskun vuoksi. Hotelli sijaitsi muutaman kilometrin päässä tapahtumapaikalta.

Lilja sanoo, että alunperin heidän suunnitelmissaan oli ollut saapua Barcelonaan Alicantesta jo paria tuntia aikaisemmin, mutta viivästys johtui vuokra-autosta, jota ei saanutkaan vielä aamupäivällä käyttöön. Se lopulta koitui miesten onneksi.

– Voin kiittää sitä vuokra-autoyhtiötä, että ei oltu La Ramblalla juuri siihen aikaan. Lähtö venyi muutaman tunnin myöhemmäksi. Tuntuu, että joskus kaikki on hyvin pienestä kiinni, Lilja kertoo.

– Illalla käytiin sitten vain lähistöllä syömässä. Tv:stä tuli uutisia iskuista joka kanavalla ja poliisien pillit huusivat läpi yön.

Lilja palasi reilun viikon lomamatkaltaan kotiin perjantaiaamuna. Hän ajoi viikko sitten kaverinsa kanssa autolla Espanjaan, jätti auton ystävänsä luokse, ja he taittoivat paluumatkan lentäen.

Perjantaiaamuna Barcelonan lentokenttä oli jo viiden aikaan täynnä ihmisiä, koska kaikki varautuivat ruuhkiin terrori-iskujen takia. Poliisi on koko perjantain etsinyt terrori-iskuista epäiltyjä ihmisiä, ja se näkyi myös kentän ulkopuolella.

– Siellä oli poliiseja joka paikassa. Kaikki autot takseista lähtien tutkittiin kentällä isojen haulikoiden kanssa, Lilja kuvailee.

Hän sanoo, että vaikka ihmisiä tuntui olevan tavanomaista enemmän, lentokentällä kaikki sujui kuitenkin hyvin ja nopeasti.

Lilja sanoo, ettei voi käsittää terrori-iskuja, mutta ei aio sen estää matkustelemista jatkossakin.

– Se on ihan sairasta, mitä maailmalla on tapahtunut, mutta ei tässä voi alkaa pelkäämään. Mitä vaan voi tapahtua kuitenkin missä vaan.

Neljäs terroripidätetty ei ilmeisesti ole pääepäilty – pakeniko 17-vuotias varastetulla autolla?