Kurdeilta äänivyöry itsenäisyydelle – kannatus noin 93 prosenttia

Lähes kaikki kurdien neuvoa-antavaan kansanäänestykseen osallistuneista äänestäjistä kannattivat itsenäisyyttä, kertovat vaaliviranomaiset. Itsenäisyyden kannattajia oli vajaat 93 prosenttia. Yli 3,3 miljoonaa ihmistä eli vajaat 73 prosenttia äänioikeutetuista kävi uurnilla.

Kurdijohtaja Masud Barzani on korostanut, ettei tulos merkitse välitöntä itsenäisyysjulistusta, vaan se tulisi nähdä lähtölaukauksena neuvotteluille.

Irakin pääministeri Haider al-Abadi on vaatinut kansanäänestyksen mitätöintiä. Abadi on ilmoittanut, ettei Irak aio käydä keskusteluja äänestyksen tuloksista.

– Kansanäänestyksen tulos on mitätöitävä, ja vuoropuhelua on käytävä perustuslain suomissa raameissa. Emme tule koskaan käymään sellaisia keskusteluja, jotka perustuvat tämän kansanäänestyksen tuloksiin, Abadi uhosi.

Irakin parlamentti hyväksyi tänään päätöslauselman, joka antaa Abadille valtuudet ryhtyä kaikkiin tarpeellisiin toimiin Irakin itsenäisyyden säilyttämiseksi mukaan lukien turvallisuusjoukkojen komentamisen alueelle. Kaikki rajanylityspaikat kurdialueilta Turkkiin ja Iraniin on niin ikään suljettava, jos ne eivät ole keskushallinnon kontrollissa.

Abadi ilmoitti jo eilen, että kaikki kansainväliset lennot Kurdistaniin kielletään kolmen päivän sisällä, jos Arbilin ja Sulaimaniyahin lentokenttiä ei luovuteta keskushallinnon kontrolliin. Libanonilainen Middle East Airlines -lentoyhtiö ja egyptiläinen EgyptAir kertoivat molemmat lopettavansa lennot Arbiliin tällä viikolla Bagdadin keskushallinnon pyynnöstä.

Myös Turkki on painostanut kurdeja voimakkaasti uhaten muun muassa katkaista kaikki Kurdistaniin vievät kauppareitit, jos itsenäisyyttä ryhdytään ajamaan.