Kurdialueilta tietoja vaalivilpistä

Turkissa presidentin- ja parlamenttivaalien vaalihuoneistot ovat sulkeutuneet, ja ensimmäisiä alustavia tuloksia odotetaan muutaman tunnin sisällä. Gallupeissa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja hänen valtapuolueensa AKP ovat olleet johdossa.

Istanbulilaisilla äänestyspaikoilla oli vilkasta heti aamusta lähtien. Äänestäminen sujui rauhallisesti eikä merkkejä vaalivilpistä havaittu, STT:n vierailemilla äänestyspaikoilla työskentelevät vaalitarkkailijat kertoivat.

Epäilyksiä vaalivilpistä on kuitenkin kantautunut muualta Turkista. Esimerkiksi suurimman oppositiopuolueen CHP:n edustajan mukaan vaalitarkkailijoilta olisi evätty pääsy vaalipaikoille kurdivoittoisella Sanliurfan alueella. Sosiaalisessa mediassa olleiden tietojen mukaan osa ihmisistä olisi väkisin yrittänyt tunkea äänestyslippuja laatikkoihin ja käyttänyt väkivaltaa vaalitarkkailijoita kohtaan.

Turkin vaaliviranomaisten mukaan tapahtumista on aloitettu tutkinta.

Aiemmin Sanliurfan maakunnassa Surucin kaupungissa kuoli neljä ihmistä, kun Turkin hallinnon kannattajat ja vastustajat ottivat yhteen.

 

Panokset vaaleissa ovat kovat

 

Vaalit ovat ennenaikaiset, sillä ne piti alun perin järjestää ensi vuonna. Vaalien teemoiksi ovat nousseet niin demokratia- ja sananvapauskysymykset kuin talouskin.

Turkissa on ollut voimassa lähes kahden vuoden ajan poikkeustila, joka julistettiin heinäkuun 2016 sotilasvallankaappausyrityksen jälkeen.

Panokset vaaleissa ovat kovat. Niiden jälkeen astuu voimaan laki, jonka myötä presidentti saa laajat valtaoikeudet. Jos Erdogan voittaa vaalit ja hänen valtapuolueensa AKP saa enemmistön parlamenttiin, voitto voi sinetöidä hänen asemansa vuosiksi.

Oppositio on ollut huolissaan vaalivilpin mahdollisuudesta, joten se on lähettänyt puoli miljoonaa tarkkailijaa ympäri Turkkia.

 

Odotettua tiukemmat vaalit

 

Uutistoimisto AFP:n haastattelema analyytikko Ilke Toygur Elcano Royal -instituutista sanoo, että kisasta on tulossa odotettua tiukempi, vaikka Erdogan todennäköisesti päätyykin voittoon.

Opposition kärkiehdokas Muharrem Ince sai kampanjansa loppuvaiheessa paljon huomiota vaalitilaisuuksillaan, joihin kerääntyi valtavat määrät ihmisiä. Hänen suurimmassa tilaisuudessaan vaalien aattona Istanbulissa oli satoja tuhansia osallistujia.

Ince on ilmoittanut aikovansa viettää yön vaaliviranomaisten päätoimistolla valvomassa ääntenlaskentaa.

– Toivon maallemme parasta, hän sanoi AFP:n mukaan antaessaan oman äänensä.

Erdogan puolestaan kommentoi äänensä antamisen yhteydessä, että uskoi äänestysprosentin nousevan korkeaksi ja osoittavan, miten kypsä Turkin demokratia on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Turkissa kampanjoitiin kiivaasti vaalien aattona