Trumpin neuvonantaja lausunnossaan: "En juoninut"

Yhdysvalloissa Valkoisen talon neuvonantaja ja presidentti Donald Trumpin vävy Jared Kushner sanoo antaneensa kaikki vaaditut tiedot todistaessaan senaatin tiedustelukomitean edessä maanantaina. Harvoin julkisuudessa puhuva Kushner tapasi toimittajia suljettujen ovien takana pidetyn kuulemisen jälkeen.

– Donald Trumpilla oli parempi sanoma, ja hänellä oli hienompi kampanja. Siksi hän voitti. Muunlainen vihjailu pitää pilkkanaan häntä äänestäneitä, Kushner sanoi.

Ennen varsinaista kuulemista New York Times julkaisi Kushnerin 11-sivuisen lausunnon, jossa hän kertoi tavanneensa venäläisiä neljästi presidentinvaalikampanjan aikana. Sen sijaan hän kiisti toimineensa venäläisten kanssa yhteistyössä Trumpin valinnan puolesta.

– Minulla ei ollut sopimattomia kontakteja. En juoninut, enkä tiedä kenenkään muunkaan kampanjaan kuuluneen juonineen minkään ulkomaalaisen hallituksen kanssa, Kushner kertoi.

 

"Tapaamiset työhön kuuluvaa rutiinia"

 

Kushnerin mukaan venäläisten viranomaisten kanssa järjestetyt tapaamiset olivat hänen työhönsä kuuluvaa rutiinia. Lausunnossaan Kushner toteaa myös, että tapaaminen, johon osallistuivat hänen lisäkseen venäläisasianajaja Natalia Veselnitskaja ja presidentti Trumpin poika Donald Trump Jr, oli "ajanhaaskausta". Asianajaja ei Kushnerin mukaan kertonut viime vuonna järjestetyssä tapaamisessa salaisia tietoja Trumpin kilpailijasta, demokraattien presidenttiehdokkaasta Hillary Clintonista.

– Kävin äskettäin sähköpostejani läpi, ja se vahvisti muistikuvani, että tapaaminen oli ajanhukkaa... Laitoin avustajalleni sähköpostin tapaamisesta oltuani siellä kymmenisen minuuttia, jossa kirjoitin "Voitko soittaa kännykkääni? Tarvitsen tekosyyn päästäkseni pois tapaamisesta". En ollut tavannut asianajajaa ennen, enkä puhunut hänelle sen jälkeen, Kushner kertoi.

Kushnerin on tarkoitus tavata senaatin tiedustelukomitean jäseniä Venäjä-yhteyksien vuoksi myös tiistaina. Valkoisen talon uusi viestintäjohtaja Anthony Scaramucci sanoi sunnuntaina toivovansa, että todistukset kongressissa ovat "viimeinen kerta, kun Kushner joutuu puhumaan Venäjästä".