Kuuluisan kapellimestarin väitetään ahdistelleen teini-ikäistä poikaa vuosia

Maailmankuulu Metropolitan-ooppera kertoo tutkivansa ahdistelusyytökset, joita on esitetty sen entisestä musiikillisesta johtajasta, kapellimestari James Levinestä.

Esimerkiksi New York Times ja New York Post ovat kirjoittaneet nimettömänä pysyttelevän miehen kertoneen Levinen ahdistelleen häntä seksuaalisesti 1980- ja 1990-luvuilla.

– Tutkimme asiaa ulkopuolisten avulla selvittääksemme ovatko syytökset 80-luvun tapahtumista totta, tiedotti ooppera ja kertoi olevansa poissa tolaltaan uutisista.

Tiedot ahdistelutapauksista ovat poliisiraportista, jossa kerrotaan uhrin olleen 15-vuotias epäiltyjen tekojen alkaessa. New York Times-lehti haastatteli nyt noin viisikymppistä miestä ja yhtä tämän sukulaista, joka kertoi miehen puhuneen ahdistelusta ensimmäisen kerran 90-luvun alussa.

Mies oli vuoden 2016 raportin mukaan kertonut poliisille, että kapellimestari oli muun muassa tyydyttänyt itseään hänen edessään ja kosketellut häntä. Miehen mukaan häirintä alkoi 1985 luksushotellissa Lake Forestissa ja jatkui vuoteen 1993. Tapauksia oli ollut miehen mukaan satoja ja ne ajoivat hänet itsetuhoisuuteen.

– Se lähes tuhosi perheeni ja ajoi minut itsemurhan partaalle. Olin yksin ja peloissani, kertoi mies poliisille.

Nuorukainen kertoi haaveilleensa kapellimestarin urasta. New York Postin mukaan mies kertoi myös, että Levine olisi maksanut hänelle 50 000 dollaria vuosien mittaan.

 

Musiikin jättiläisen ura jatkui normaalisti

 

Lehtien mukaan oopperalle kerrottiin epäilyistä vuonna 2016, mutta Levine sai silti jatkaa uraansa. Tuolloin Levine kielsi kaikki syytökset. The New York Times kertoi, ettei Levine, 74, ole kommentoinut nyt esiin nousseita syytöksiä lehdelle.

AFP:n mukaan häirintäsyytöksistä ei voida nostaa enää syytettä oikeudessa, sillä ne katsotaan vanhentuneiksi.

Levine työskenteli musiikillisena johtajana Metropolitan-oopperassa 40 vuotta ja jäi eläkkeelle terveysongelmien takia kauden 2015–16 jälkeen.

Levine on arvostettu kapellimestari, joka on johtanut yli 2 500 esitystä 85 oopperasta ja työskennellyt suurten tähtien, kuten laulajien Luciano Pavarottin ja Placido Domingon kanssa. Hän on voittanut 10 Grammy-palkintoa ja ollut ehdolla 37 kertaa.

Yhdysvaltain viihdemaailmaa ovat viime aikoina ravistelleet useat ahdisteluskandaalit, jotka saivat alkunsa elokuvatuottaja Harvey Weinsteiniin kohdistuneista häirintä- ja raiskaussyytöksistä. Weinsteinin käytöksen kerrotaan jatkuneen vuosia ja olleen Hollywoodin "avoin salaisuus". Keskustelu Weinsteinin ympärillä laajeni käsittelemään elokuva-alan ahdisteluongelmaa yleisesti, ja poiki syytöksiä myös muita alan vaikuttajia kohtaan.