Kuvasarja: 15 vuotta WTC-iskusta - Näin tapahtumat etenivät

15 vuotta sitten, 11. syyskuuta 2001 Yhdysvalloista kantautui pysäyttävä uutinen. Al-Qaidan terroristit olivat ohjanneet kaksi lentokonetta New Yorkin World Trade Centerin kaksoistorneihin. Ihmiset pysähtyivät seuraamaan epäuskoisina New Yorkin tapahtumia televisiosta.

Ensimmäinen kone lensi WTC:n pohjoistornia päin. Pian kuviin ilmestyi toinen matkustajakone, joka törmäsi suoraan etelätorniin.

Koneet törmäsivät WTC-torneihin aamulla kello 8.46 ja 9.03. Suomessa oli jo iltapäivä. Kun ensimmäinen kone osui WTC-torniin New Yorkissa, oli kello Suomessa 15.46.

Kello 9.05 paikallista aikaa Yhdysvaltain presidentti George W. Bush sai tiedon, että WTC-torneihin on törmännyt kaksi konetta. Bush oli parhaillaan kouluvierailulla Sarasotan kaupungissa Floridassa. Kello 9.30 Bush antoi lausunnon, jossa hän kutsui tapahtumia "kansalliseksi tragediaksi". Lausunnossaan presidentti puhui myös terroristihyökkäyksestä.

Lausunnon annettuaan kello 9.35 Bush ja hänen seurueensa poistuivat Sarasotan koulusta ja ajoivat lentokentälle. Presidenttiä kuljettava ilmavoimien Air Force One -kone nousi ilmaan kello 9.54 ilman valittua määränpäätä. Tietojen mukaan Bush olisi halunnut palata suoraan Washingtoniin, mutta hänen henkilökuntansa suositteli laskeutumista ilmavoimien tukikohtaan Louisianassa, koska se oli turvallisempi vaihtoehto.

Yhteensä matkustajakoneita oli kaapattu neljä. Niistä kolmannen kaappaajat ohjasivat päin puolustusminiteriön Pentagon-rakennusta kello 9.37. Kello 9.42 Yhdysvaltain ilmailuhallinto määräsi, että kaikkien maan ilmatilassa lentävien lentokoneiden on laskeuduttava.

Kello 9.59, 56 minuuttia palanut WTC:n etelätorni romahti 10 sekunnissa. Yli 800 tornissa ja sen lähistöllä ollutta siviiliä ja pelastustyöntekijää kuoli torniin kohdistuneessa iskussa.

Neljäs kone tippui kello 10.03 Pennsylvaniaan sen jälkeen, kun koneessa olleet matkustajat ja miehistön jäsenet hyökkäsivät kaappaajien kimppuun. Koneen kyydissä oli 40 ihmistä, jotka kaikki kuolivat. Todennäköisesti he kuitenkin pelastivat suuremman joukon ihmisiä, sillä kone oli vain noin 20 minuutin lentomatkan päässä maan pääkaupungista Washingtonista.

Kello 10.28 myös WTC:n pohjoistorni romahti. Yli 1 600 ihmistä kuoli pohjoistorniin kohdistuneen iskun seurauksena.

Kaikkiaan syyskuun 11. päivän terrori-iskuissa kuoli liki 3 000 ihmistä 93 eri maasta. Heistä 2 753 kuoli New Yorkissa, 184 Pentagonissa ja 40 Pennsylvaniaan tippuneessa koneessa.

Etsintä- ja pelastustyöt jatkuivat kaksoistornien raunioissa pitkään. Eloon jääneitä löydettiin raunioista vain 18. Heistä viimeinen löydettiin syyskuun 12. päivänä.

World Trade Centerin raunioita raivattiin liki vuosi. Toukokuun 30. päivänä vuonna 2002 viimeinen pala tornien terästä siirrettiin pois Ground Zeroksi nimetyltä alueelta. Uudisrakennus One World Trade Center valmistui Ground Zerolle vuonna 2014. Alueelle on rakenteilla muitakin rakennuksia.

Ground Zerolle avattiin toukokuussa 2014 syyskuun 11. päivän muistoa kunnioittava National September 11 Memorial -museo. Museon verkkosivuilla on paljon materiaalia tapahtumista, muun muassa puhelutallenteita ja silminnäkijöiden videoita.

Alueelle on rakennettu myös muistomerkki kunnioittamaan iskussa henkensä menettäneitä ja heidän omaisiaan. Muistomerkissä on kaikkien terrori-iskussa kuolleiden nimet.

Yhdysvaltoja ja koko maailmaa ravistelleesta terrori-iskusta on kulunut nyt 15 vuotta. Iskujen vaikutuksen näkyvät edelleen esimerkiksi amerikkalaisessa politiikassa. Vuosipäivän kunniaksi eri puolilla Yhdysvaltoja järjestetään muistotilaisuuksia ja tapahtumia, joista suurin pidetään New Yorkissa.

Lähde:

9/11 National Memorial Museum

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

7 suosittua salaliittoteoriaa: Mitä tapahtui WTC-iskuissa?

USA muistaa uhreja - syyskuun 11. päivän iskuista 15 vuotta

Uusimmat

Ulkomaat

Kiinassa jo ainakin 56 viruskuolemaa, todettujen tartuntojen määrä lähes 2  000

Brasilian ennätyksellisissä sateissa kuollut ainakin 30 ihmistä

Puolustuksen puheenvuoro alkoi Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä: "Presidentti ei tehnyt yhtään mitään väärää"

Ulkoministeri Haavisto: Syyriassa järjestettävissä Isis-oikeudenkäynneissä olisi etunsa, asiassa kuitenkin paljon kysymysmerkkejä

Kiinan presidentti varoittaa koronaviruksen leviämisen kiihtyvän: Tilanne on vakava

Yle: Kurdijoukot valmiita tuomitsemaan al-Holin leirin naisia ilman kansainvälistä rikostuomioistuinta – aikovat käydä keskusteluja myös Suomen kanssa

Ranskan hallitus perääntyi eläkeiän nostoaikeistaan, mutta protestit jatkuivat silti – taustalla on kokemus epäoikeudenmukaisuudesta, mikä luo jakolinjoja ranskalaisten välille

Turkin maanjäristyksessä loukkaantui toistatuhatta ihmistä – kuolleita on yli 20, lisäksi useita ihmisiä on yhä kateissa

Presidenttiä virkarikoksista syyttävät demokraatit käyttivät aikansa loppuun senaatissa, vuoro siirtyy puolustukselle

Kiina rakentaa pikavauhdilla jo toista sairaalaa Wuhaniin koronaviruspotilaiden hoitoon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.