Kymmeniä kuollut, sadat joutuvat jättämään kotinsa: Genovaan julistettiin vuoden poikkeustila siltakatastrofin vuoksi

Italiassa Genovan siltaturman pelastustyöt jatkuivat keskiviikkona taukoamatta uhrien ja mahdollisten eloonjääneiden löytämiseksi. Pelastustyöntekijät haravoivat läpi raunioita sen jälkeen, kun noin 50 metrin korkeudessa oleva Morandin silta romahti tiistaina puolilta päivin.

Tilanne näytti kuitenkin synkältä, kun päivän aikana kuolonuhrien määrän kerrottiin nousseen 39:ään ja sen odotettiin edelleen nousevan. Useiden ihmisten kerrottiin olevan keskiviikkona edelleen kateissa.

Italian sisäministeri Matteo Salvini kertoi, että kuolleiden joukossa oli muun muassa 8-, 12-, ja 13-vuotiaat lapset. Kuolleiden joukossa vahvistettiin myös olevan kolme Italiassa asunutta chileläistä sekä kolme Ranskan kansalaista. Suomen ulkoministeriön mukaan uhrien joukossa ei tiedetä olevan suomalaisia.

 

Sadat joutuivat jättämään kotinsa

 

Noin 440 sillan läheisyydessä asuvaa ihmistä joutui jättämään kotinsa, kun sillan muiden osien on pelättiin vielä romahtavan. Asukkaat eivät tiedä, milloin he pääsevät, vai pääsevätkö koskaan, takaisin koteihinsa.

– Olin kotona ja kaikki rakennukset alkoivat täristä, pahemmin kuin voimakkaassa maanjäristyksessä, sanoi 86-vuotias Pasquale Ranieri, joka asuu viisikerroksisessa talossa romahtaneen Morandin sillan alapuolella.

– Olin perheeni luona viime yönä, mutta tässä kestää kuukausia. Haluan mennä kotiin, Ranieri sanoi.

Kodeistaan lähteneet eivät vielä keskiviikkona päässeet hakemaan tavaroitaan asunnoistaan. Genovan pormestari Marco Buccin mukaan sillasta romahtamatta jäänyt osuus saatetaan joutua repimään alas.

– On riski, että talot puretaan, Bucci sanoi.

Bruna Millaci, 53, ehti käväistä asunnollaan kuultuaan sillan romahtamisesta.

– Lähdin ostoksille, kun kuulin ihmisten puhuvan romahtaneesta sillasta. Jätin kaikki tavarani ja juoksin takaisin tarkastaakseni, ovatko kaksi kissaani elossa. Olin hyvin peloissani, hän sanoi.

Genovassa julistettiin sillan romahtamisen takia kahden päivän suruaika, ja liput nostettiin keskiviikkona kahdeksi päiväksi puolitankoon. Lisäksi Genovaan julistettiin 12 kuukauden poikkeustila. Hallitus vapautti ensihätään noin viiden miljoonan euron edestä varoja hätärahastoihin.

 

 

 

Hallitus irtisanoi sopimuksen

 

Sillan romahtamisen syy oli keskiviikkona edelleen tuntematon. Italian hallitus osoitti syyttävällä sormella maan moottoriteitä hallinnoivaa yhtiötä jai kertoi, että se irtisanoo sopimuksen yhtiön kanssa. Lisäksi yhtiötä aiotaan rangaista 150 miljoonan euron sakolla sopimusrikkomuksen takia.

Italian liikenneministerin Danilo Toninellin mielestä moottoriteistä vastaavan yhtiön johdon tulisi erota. Hallituksen mielestä eilinen sillan romahdus olisi ollut ehkäistävissä.

Italialaisen uutistoimisto Ansan pelastuslähteiden mukaan moni uhreista oli murskaantuneissa ajoneuvoissa. Viranomaisen mukaan sillalla ajoi onnettomuushetkellä 30–35 autoa ja kolme rekka-autoa, Ansa kertoo.

Italialaisten medioiden mukaan 1960-luvulla rakennettu silta oli ränsistynyt ja se tarvitsi jatkuvasti huoltoa. Uutistoimisto Ansan mukaan myös sillan muut osat saattavat romahtaa, minkä takia rakennukset sillan lähistöllä evakuoitiin. Ansa kertoi silminnäkijöiden sanoneen, että siltaan osui salama ennen romahdusta.

Italian siltaromahduksen syyllisten etsintä kiihtyi