Kymmeniä pakolaisia kuoli kuorma-autoon – 14 ihmistä sai tuomion

Unkarissa yhteensä 14 ihmistä on tuomittu vankeuteen tapauksesta, jossa 71 pakolaista tukehtui kuoliaaksi kuorma-autoon.

Pisimmät tuomiot saivat neljä miestä, joista kukin tuomittiin 25 vuoden vankeuteen. Loppujen tuomittujen rangaistukset vaihtelivat kolmesta 12:een vuoteen vankeutta.

Viranomaiset löysivät kuorma-auton hylättynä moottoritien varresta elokuussa 2015. Kuolonuhrit olivat lähtöisin Syyriasta, Irakista ja Afganistanista. Suurin osa heistä oli aikuisia miehiä, mutta joukossa oli myös kahdeksan naista ja neljä lasta.

Kuolivat muutamassa tunnissa

BBC:n mukaan päätekijöinä tuomituista yksi on Afganistanin kansalainen ja loput kolme bulgarialaisia. Myös muista tuomituista kaikki yhtä lukuun ottamatta ovat bulgarialaisia.

Unkarin viranomaisten mukaan kyseessä oli ammattimainen salakuljetusliiga, joka salakuljetti yli 1 200 ihmistä Eurooppaan pakolaiskriisin ollessa pahimmillaan.

Viranomaisten mukaan ihmissalakuljettajat pakkasivat pakolaiset kuorma-autoon Serbian ja Unkarin rajalla. Poliisin tutkimuksissa selvisi, että pakolaiset olivat tukehtuneet pian sen jälkeen kun auto oli lähtenyt matkaan. Kun kuski Itävallan puolella tajusi, mitä oli tapahtunut, hän hylkäsi auton tiensivuun.

Syytteet käsiteltiin Unkarissa, koska kuolinsyytutkijoiden mukaan pakolaiset olivat kuolleet jo Unkarin puolella, todennäköisesti vain muutamassa tunnissa autoon jouduttuaan. Oikeudenkäynti kesti vuoden.

Liki 60 000-sivuisen esitutkinta-aineiston mukaan salakuljettajat eivät piitanneet pakolaisten ahdingosta. Aineiston mukaan 26-vuotias bulgarialainen kuski soitti afganistanilaismiehelle ja kertoi, että pakolaiset huutavat autossa. Afganistanilainen mies käski kuljettajaa jatkamaan ajamista.

– Jos he kuolevat, jätä ruumiit metsään Saksassa, mies sanoi.