Kysely: Amerikassa epäillään Trumpin kykyä selviytyä presidentin tehtävistä

Amerikkalaiset ovat skeptisiä sen suhteen, selviytyykö presidentiksi valittu republikaani Donald Trump tehtävistään Yhdysvaltojen päämiehenä.

Trumpin kykyihin luotetaan vähemmän kuin hänen edeltäjiinsä Barack Obamaan, George W. Bushiin ja Bill Clintoniin heidän presidenttiytensä alkutaipaleella. Tutkimuksen on tehnyt The Gallup.

Amerikkalaiset ovat epäileväisimpiä sen suhteen, että Trump onnistuisi välttämään suuret kohut presidenttikautensa aikana. Vain 44 prosenttia amerikkalaisvastaajista uskoo, ettei Trumpin hallinnosta nouse skandaaleita.

Obaman kykyyn välttää skandaalit uskoi aikanaan The Gallupin kyselyssä 74 prosenttia vastaajista. Bushilla vastaava luku oli 77 prosenttia. Clintonista tehdyssä kyselyssä kysymystä ei esitetty.

Trumpin osalta amerikkalaiset ovat antaneet vastauksensa joulukuussa 2016. Obaman kykyjen arviot perustuvat tammikuussa 2009 tehtyyn kyselyyn. Bushia arvioitiin tammikuussa 2001 toteutetussa tutkimuksessa. Clintonin osalta vastaukset perustuvat marraskuun 1992 ja tammikuun 1993 vastauksiin.

Trumpia ei pidetä kovin luotettavana presidenttinä kansainvälisten kriisien hallinnassakaan. Vain 46 prosenttia luottaa siihen, että Trump pystyy hallitsemaan kansainvälisen kriisin. Aiemmille presidenteille luottoa annettiin huomattavasti enemmän.

Kriisinhallinnassa Obamaan luotettiin 73-prosenttisesti, Bushiin 71-prosenttisesti ja Clintoniin 70-prosenttisesti.

Trumpia ei pidetä erityisen pätevänä Yhdysvaltain armeijan komentajanakaan.

Alle puolet amerikkalaisista (47 prosenttia) luottaa siihen, että Trump osaa käyttää sotilaallista voimaa viisaasti. Obamaan uskoi 71 prosenttia vastaajista, Bushiin 78 prosenttia.

Trumpin vahvuuksien uskotaan olevan taloudessa ja yhteistyössä kongressin kanssa. 59 prosenttia vastaajista luottaa Trumpin kykyyn hoitaa maan talousasioita vaikuttavasti. Muiden presidenttien kohdalla vastaavaa kysymystä ei esitetty.

Yhteistyö kongressin kanssa koetaan Trumpin ehdottomaksi vahvuudeksi. 60 prosenttia amerikkalaisvastaajista uskoo, että Trump pystyy työskentelemään tehokkaasti yhteistyössä kongressin kanssa ja, että hän saa edistettyä asioita.

Vaikka kongressiyhteistyö onkin Trumpin vahvuus, luotetaan häneen siinäkin Obamaa ja Bushia vähemmän. Obamaan uskottiin 89-prosenttisesti, Bushiin 74-prosenttisesti. Clintonin osalta kysymykseen ei ole vastauksia.

The Gallupin kyselytutkimukseen vastasi Trumpin osalta 1 028 amerikkalaista. Kysely toteutettiin 7.–11. joulukuuta 2016.

Lähde: The Gallup

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.