Kysely: Kaksi kolmasosaa ranskalaisista haluaa Fillonin vetäytyvän vaalista

Ranskassa tehdyn mielipidekyselyn mukaan noin kaksi kolmasosaa ranskalaista haluaa, että korruptiosta epäilty presidenttiehdokas Francois Fillon vetäytyy presidenttikisasta. Asia käy ilmi Le Journal du Dimanche -lehden teettämästä kyselystä.

Vastanneista 68 prosenttia sanoi toivovansa, että tasavaltalaispuolueen Fillon luopuu ehdokkuudestaan. Vielä useampi, 77 prosenttia vastanneista, katsoi että Fillonia ei voi pitää rehellisenä.

Fillon oli pitkään ennakkosuosikki Ranskan seuraavaksi presidentiksi. Hänen kannatuksensa notkahti, kun julki tuli väärinkäytösepäilyjä. Fillonin epäillään ohjanneen vaimolleen ja lapsilleen satojentuhansien eurojen avustuspalkkiot työstä, jota nämä eivät ole tehneet. Ranskan laki ei kiellä sukulaisten palkkaamista avustajiksi, mutta heidän tulee tehdä työtä, josta saavat palkkansa.

Fillon on kiistänyt syyllistyneensä mihinkään. Hän pitää tutkintaa poliittisena ajojahtina.

Fillon yrittää kääntää kampanjansa kurssia pitämällä suuren vaalikokouksen Pariisin Eiffel-tornin lähistöllä tänään.

Oikeistolaisen tasavaltalaispuolueen johto aikaisti tiistaille suunniteltua kokoustaan maanantaille. Analyytikkojen mukaan kyseessä on kriisikokous Fillonin tilanteen takia.

Kotietsintä kartanossa

Ranskan poliisi teki perjantaina kotietsinnän presidenttiehdokas Fillonin maalaiskartanoon, kertoi tutkintalähde uutistoimisto AFP:lle. Poliisi etsi lähellä Le Mansin kaupunkia sijaitsevasta kartanosta todisteita Fillonin epäillystä avustajapalkkioiden väärinkäytöstä.

Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään huhtikuun lopulla. Jos kukaan ehdokkaista ei saa tuolloin enemmistöä äänistä, kaksi eniten ääniä saanutta ovat mukana vaalien toisella kierroksella toukokuussa.

Mielipidekyselyiden mukaan Fillon ei ole pääsemässä vaalien toiselle kierrokselle, jossa kohdannevat äärioikeiston Marine Le Pen ja riippumaton Emmanuel Macron.

Marine Le Peniä puolestaan epäillään avustajarahojen väärinkäytöstä EU:ssa. Le Pen on kirjoittanut tuomareille, ettei aio tavata heitä ennen presidentinvaaleja.

Le Penin epäillään maksaneen EU-budjetista avustajapalkkioita kansliapäällikölleen ja henkivartijalleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.