Kysely: Trump jakaa amerikkalaiset yhä jyrkästi kahteen leiriin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jakaa yhdysvaltalaisten mielipiteet yhä historiallisen jyrkästi, ilmenee The Wall Street Journalin ja NBC-uutiskanavan yhteisestä mielipidemittauksesta.

Kuukauden päivät Yhdysvaltoja johtaneen Trumpin suoritukseen on tyytyväisiä 44 prosenttia ja tyytymättömiä 48 prosenttia vastanneista.

Trump on ensimmäinen näin suurta tyytymättömyyttä vain kuukausi kautensa alkamisen jälkeen herättänyt Yhdysvaltain presidentti sitten toisen maailmansodan.

Perinteisesti yhdysvaltalaisäänestäjät ovat viettäneet uuden presidenttinsä kanssa pidemmän kuherruskuukauden, WSJ kirjoittaa. Esimerkiksi edellinen presidentti, demokraattien Barack Obama sai ensimmäisellä kaudellaan paistatella suuremmassa suosiossa 32 kuukautta, ennen kuin tyytymättömyys hänen suoritukseensa kohosi mielipidemittauksessa Trumpiin nyt kohdistuvaa vastustusta vastaavalle tasolle. Obaman edeltäjältä, republikaanien George W. Bushilta samaan kului 41 kuukautta.

Tukea yllättävältä taholta

Trumpin suosio voisi madella vielä matalammalla, ellei hän olisi kautensa alun jälkeen kerännyt tukea alkuperäisen äänestäjäryhmänsä ulkopuolelta. Kyselyn mukaan Trumpiin myönteisesti suhtautuu hieman yli puolet amerikkalaisista, jotka eivät vaaleissa äänestäneet Trumpia sen paremmin kuin demokraattien Hillary Clintoniakaan.

WSJ:n mukaan muiden kuin demokraatti- tai republikaaniehdokkaiden taakse vaaleissa asettuneista, kokonaan äänestämättä jättäneistä ja Trumpia vain Clintonia vastustaakseen äänestäneistä vastaajista 55 prosenttia on tyytyväisiä Trumpin suoriutumiseen presidentin tehtävässä.

Tämä NBC-kanavan "kriittiseksi keskustaksi" nimeämä ryhmä muodostaa reilun kolmasosan kaikista kyselyyn vastanneista. Ryhmään kuuluville vastaajille oli tyypillistä, että he suhtautuivat myönteisesti Trumpin näkemyksiin taloudesta ja olivat sitä mieltä, että uudelle presidentille pitää antaa lisää aikaa ennen hänen toimiensa jyrkkää arviointia.

"Kriittinen keskusta" piti ensimmäisen kuukauden kömpelöintiä tyypillisenä kaikille uusille hallinnoille, kun taas kaikkien yhdysvaltalaisten enemmistö pisti kyselyssä viimeksi kuluneen kuukauden hallintohaparoinnin nimenomaan Trumpin piikkiin.

Kyselyyn haastateltiin puhelimitse tuhat aikuista yhdysvaltalaista 18.-22. helmikuuta välisenä aikana. Kyselyn kaikkien vastaajien joukkoa koskeva virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.