Lähentelysyytökset varjostavat presidenttiehdokkuutta harkitsevaa Joe Bidenia

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokkuutta harkitseva Joe Biden on joutunut suurennuslasin alle lähentelysyytösten takia. Maanantaina jo toinen nainen syytti entistä varapresidenttiä sopimattomasta käytöksestä.

Viime viikolla nevadalainen demokraattipoliitikko Lucy Flores kertoi Bidenin koskettaneen häntä sopimattomasti kampanjatilaisuudessa vuonna 2014. Maanantaina entinen poliittinen avustaja Amy Lappos kertoi Connecticutissa ilmestyvälle Hartford Courant -lehdelle kokeneensa vastaavaa varainkeruutilaisuudessa vuonna 2009.

–  Se ei ollut seksuaalista, mutta hän otti minua päästä kiinni. Hän kietoi kätensä kaulaani ja veti minua lähemmäs hieroakseen neniämme yhteen. Kun hän veti minua lähemmäksi, luulin, että hän aikoo suudella minua suulle, Lappos sanoi.

Lappos työskenteli tuolloin demokraattiedustaja Jim Himesin avustajana edustajainhuoneessa. Hän sanoi kokeneensa jo tuolloin, että Bidenin käytös ylitti soveliaan rajan, mutta ei kertonut siitä, koska "Biden oli varapresidentti ja hän itse ei ollut kukaan".

Biden kiistää toimineensa epäasiallisesti

Washington Postin mukaan Biden, 76, on tunnettu tuttavallisesta tyylistään. New York Times kertoo, että Bidenin halaukset ja suudelmat ovat herättäneet aiemminkin huomiota, mutta ennen MeToo-aikaa käytöksen on katsottu olevan hänelle eduksi ja lisäävän hänen suosiotaan.

Bidenin käytöksen sopivuutta on kuitenkin alettu kyseenalaistaa hänen pohtiessaan presidenttikisaan lähtemistä. Biden on kertonut "kätelleensä, halanneensa ja osoittaneensa kiintymystä" lukemattomia kertoja urallaan, muttei ole koskaan kokenut käyttäytyneensä sopimattomasti.

Maanantaina julkaisemassaan tiedotteessa Amy Lappos sanoo tukevansa kaikkia naisia, joilla on rohkeutta kertoa miesten epäasiallisesta käytöksestä. Lapposin mukaan osa ongelmaa on se, että Bidenin käytös kuitataan "isoisämäiseksi" tai "ystävälliseksi".

–  Luvaton kiintymyksen osoittaminen ei ole okei. Naisten esineellistäminen ei ole okei, hän sanoi ja vaati Bidenin ja muiden Valkoiseen taloon pyrkivien demokraattimiesten tekevän tilaa "lahjakkaille ja kyvykkäille naisehdokkaille".

Nevadalainen Lucy Flores kertoi aiemmin Bidenin lähestyneen häntä kampanjatilaisuudessa ja suudelleensa hänen päätään takaapäin. Käytös sai hänet tuntemaan olonsa epämukavaksi. Flores kertoi kokemuksestaan newyorkilaisessa The Cut -lehdessä.

Sunnuntaina julkaistussa tiedotteessa Biden sanoo "kuuntelevansa kunnioittaen" kaikkia, jotka kertovat kokeneensa epäasiallista kohtelua häneltä. Bidenin edustajat arvostelivat kritiikkiä epäreiluksi panetteluksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.