Lähihistorian pahimpana myrskynä pidetty Maria-hurrikaani iskeytyi Puerto Ricoon

Maria-hurrikaani on rantautunut Yhdysvaltoihin kuuluvalle Puerto Ricon saarelle, kertoo Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus. Marian voimakkuus on nyt nelosluokkaa viisiportaisella asteikolla. Hurrikaanikeskuksen mukaan Marian tuulet puhaltavat noin 70 metriä sekunnissa.

Puerto Ricon kuvernööri Ricardo Rossellon mukaan 11 000 ihmistä on hakeutunut hätämajoihin, mukanaan lähes 600 lemmikkiä. Puerto Ricoon on avattu noin 500 hätämajoituskohdetta, joihin mahtuu 67 000 ihmistä.

Rossello on kutsunut Mariaa saaren lähihistorian pahimmaksi myrskyksi.

– Tämä tulee olemaan erittäin raju ilmiö. Emme ole kokeneet tämän mittaluokan tapahtumaa lähihistoriassa, Rossello sanoi Telegraphin mukaan.

Guardianin mukaan Maria-hurrikaani on ensimmäinen Puerto Ricoon iskenyt nelosluokan hurrikaani 85 vuoteen. CNN:n meteorologin mukaan kyseessä voi olla myös voimakkain Puerto Ricoon ikinä iskenyt hurrikaani.

Hurrikaanikeskus antoi varoituksen "suurista ja tuhoisista" aalloista, kun Maria saavutti Puerto Ricon kaakkoisosan rannikon. Hurrikaanin odotetaan nostavan merenpintaa 1,8–2,7 metriä.

Maria on myös vaatinut ensimmäisen uhrinsa, sillä ainakin yhden ihmisen on kerrottu kuolleen Guadeloupen saarella Karibialla. Kuolleiden määrästä liikkuu kuitenkin erilaisia tietoja. Esimerkiksi Guardianin ja Telegraphin mukaan Marian vuoksi olisi kuollut ainakin kahdeksan ihmistä, yksi Guadeloupella ja seitsemän Dominican saarella. Marian on kerrottu tuhonneen 90 prosenttia Dominican rakennuksista.

Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kehottanut ihmisiä pysymään turvassa.

– Uusi hirviöhurrikaani iskee Puerto Ricoon kovaa. Olkaa varovaisia, sydämemme ovat luonanne, Trump kirjoitti Twitterissä.

Karibialla etenevä Maria-hurrikaani on kulkenut lähes samaa reittiä kuin Irma-hurrikaani. Irma ohitti Puerto Ricon saaren pohjoispuolelta, mutta jätti yl

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Maria etenee Karibianmerellä – lähestynyt Yhdysvaltain Neitsytsaaria ja Puerto Ricoa