Lähteet: Trump luopui ajatuksesta vierailla Lontoossa protestipelkojen takia

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on luopunut aikeistaan vierailla Lontoossa, sillä vierailun ennakoitiin nostattavan massaprotesteja, uutisoi The Guardian lähteisiinsä vedoten.

Guardianin mukaan Trumpin oli suunniteltu saapuvan Lontooseen ensi kuussa avaamaan Yhdysvaltain uusi lähetystö. Vierailulle saapunee presidentin sijaan Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson.

Trumpin vierailun oli tarkoitus olla varsinaista valtiovierailua epävirallisempi työvierailu, jonka aikana hänen oli määrä tavata Britannian pääministeri Theresa May.

May kutsui Trumpin valtiovierailulle Britanniaan jo viime vuonna vieraillessaan Washingtonissa. Vierailulle ei kuitenkaan ole sovittu päivämäärää.

Britannian hallitus on pyrkinyt pitämään hyvät välit Trumpiin ja hänen hallintoonsa, sillä kohti EU-eroa suuntaava Britannia tahtoo muun muassa solmia kauppasopimuksen Yhdysvaltain kanssa.

Maiden suhde ei värikkäitä ulostuloja harrastavan Trumpin kaudella ole ollut mutkaton. May ja Trump ajautuivat jopa henkilökohtaiseen sanasotaan viime vuoden lopulla, kun May kritisoi Trumpia siitä, että tämä jakoi Twitterissä britannialaisen äärioikeistolaisryhmä Britain Firstin kyseenalaista materiaalia.

Trumpin vierailua vastustettu Britanniassa

Kaikki britit eivät ole ottamassa Yhdysvaltain johtajaa avosylin vastaan. Trumpin politiikkaa vastustavat aktivistit ovat aiemmin ilmoittaneet järjestävänsä mielenosoituksia, jos Trump saapuu maahan. Lisäksi joukko parlamenttiedustajia on ilmoittanut aikovansa estää Trumpia puhumasta Britannian parlamentissa.

Britannian pääministerinkanslia kieltäytyi kommentoimasta Guardianille tietoja Trumpin työvierailun perumisesta. Kanslian mukaan Trumpille on esitetty vierailukutsu ja Trump on hyväksynyt sen, mutta päivämäärästä ei ole päätetty.