Länsimaiden lentokoneet pystyivät ampumaan ohjuksensa Syyrian ulkopuolelta

Syyriaan lauantain vastaisena yönä tehtyyn iskuun osallistuivat Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan asevoimat.

Millä ammuttiin?

– Britannialta operaatioon osallistui neljä kaksipaikkaista Tornado-hävittäjää. Ranska käytti 15,3-metrisiä Rafale-hävittäjiään. Sekä Tornadot että Rafalet ampuivat Storm Shadow -ohjuksia.

– Yhdysvallat käytti operaatiossa B-1B Lancer -pommikoneita, jotka ampuivat Syyriaan risteilyohjuksia. Nelimoottorinen B-1B on 44,5 metriä pitkä ja siipiväliltään 41,8 metriä. Se pystyy lentämään 1,2-kertaista äänennopeutta ja onkin Yhdysvaltain ilmavoimien nopein pommikone.

– Yhdysvallat ei ole täsmentänyt mitä risteilyohjustyyppiä se käytti. Tavallisesti se on turvautunut Tomahawk-ohjukseen, joka on reilut kuusi metriä pitkä, saavuttaa 880 kilometrin tuntinopeuden ja voi yltää jopa 2 500 kilometrin päähän. Tomahawk lentää lähellä maanpintaa välttääkseen tutkat ja voi vaihtaa kohdetta kesken matkan.

– Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisin mukaan iskussa ammuttiin yli tuplamäärä ohjuksia viimevuotiseen iskuun verrattuna. Tuolloin Yhdysvallat ampui Syyriaan 59 Tomahawk-ohjusta.

Mistä ammuttiin?

– Ranskan Rafalet lähtivät puolustusministeri Florence Parlyn mukaan matkaan Ranskasta. Brittihävittäjät lähtivät tehtävälleen Akrotirin sotilastukikohdasta Kyprokselta.

– Storm Shadow -ohjusten kantama on jopa 400 kilometriä, joten Britannian tai Ranskan hävittäjien ei tarvinnut lentää Syyrian ilmatilaan.

– Yhdysvaltain pommikoneiden lähtöpaikkaa ei kerrottu, mutta aiemmin tässä kuussa B-1B-koneita saapui Yhdysvaltain lentotukikohtaan Qatarissa.

– Yhdysvallat ampui risteilyohjuksia myös ainakin yhdeltä sotalaivalta Punaiseltamereltä. Ranskakin ampui ohjuksia neljältä fregatiltaan.

Mihin ammuttiin?

– Ohjuksia ammuttiin kolmeen kohteeseen, joista kaksi sijaitsi Homsin alueella ja yksi pääkaupunki Damaskoksen ympäristössä.

– Homsissa kohteina olivat kemiallisten aseiden varastointipaikka sekä komentokeskuksen ja kemiallisissa aseissa käytettävien välineiden varaston sisältävä laitos. Damaskoksessa taas tähdättiin tutkimuskeskukseen, jossa kemiallisia aseita tiettävästi kehitetään.