Länsimaiden lentokoneet pystyivät ampumaan ohjuksensa Syyrian ulkopuolelta

Syyriaan lauantain vastaisena yönä tehtyyn iskuun osallistuivat Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan asevoimat.

Millä ammuttiin?

– Britannialta operaatioon osallistui neljä kaksipaikkaista Tornado-hävittäjää. Ranska käytti 15,3-metrisiä Rafale-hävittäjiään. Sekä Tornadot että Rafalet ampuivat Storm Shadow -ohjuksia.

– Yhdysvallat käytti operaatiossa B-1B Lancer -pommikoneita, jotka ampuivat Syyriaan risteilyohjuksia. Nelimoottorinen B-1B on 44,5 metriä pitkä ja siipiväliltään 41,8 metriä. Se pystyy lentämään 1,2-kertaista äänennopeutta ja onkin Yhdysvaltain ilmavoimien nopein pommikone.

– Yhdysvallat ei ole täsmentänyt mitä risteilyohjustyyppiä se käytti. Tavallisesti se on turvautunut Tomahawk-ohjukseen, joka on reilut kuusi metriä pitkä, saavuttaa 880 kilometrin tuntinopeuden ja voi yltää jopa 2 500 kilometrin päähän. Tomahawk lentää lähellä maanpintaa välttääkseen tutkat ja voi vaihtaa kohdetta kesken matkan.

– Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisin mukaan iskussa ammuttiin yli tuplamäärä ohjuksia viimevuotiseen iskuun verrattuna. Tuolloin Yhdysvallat ampui Syyriaan 59 Tomahawk-ohjusta.

Mistä ammuttiin?

– Ranskan Rafalet lähtivät puolustusministeri Florence Parlyn mukaan matkaan Ranskasta. Brittihävittäjät lähtivät tehtävälleen Akrotirin sotilastukikohdasta Kyprokselta.

– Storm Shadow -ohjusten kantama on jopa 400 kilometriä, joten Britannian tai Ranskan hävittäjien ei tarvinnut lentää Syyrian ilmatilaan.

– Yhdysvaltain pommikoneiden lähtöpaikkaa ei kerrottu, mutta aiemmin tässä kuussa B-1B-koneita saapui Yhdysvaltain lentotukikohtaan Qatarissa.

– Yhdysvallat ampui risteilyohjuksia myös ainakin yhdeltä sotalaivalta Punaiseltamereltä. Ranskakin ampui ohjuksia neljältä fregatiltaan.

Mihin ammuttiin?

– Ohjuksia ammuttiin kolmeen kohteeseen, joista kaksi sijaitsi Homsin alueella ja yksi pääkaupunki Damaskoksen ympäristössä.

– Homsissa kohteina olivat kemiallisten aseiden varastointipaikka sekä komentokeskuksen ja kemiallisissa aseissa käytettävien välineiden varaston sisältävä laitos. Damaskoksessa taas tähdättiin tutkimuskeskukseen, jossa kemiallisia aseita tiettävästi kehitetään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.