Ruotsin tietoturvaskandaali: "Tapahtunutta täysin mahdoton hyväksyä"

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sanoo luottavansa ministereihinsä, vaikka oppositio on ajoneuvohallinnon tietoturvaskandaalin takia väläyttänyt osalle hallitusta epäluottamuslausetta.

Oppositio on arvostellut etenkin liikenneasioista vastaavaa ministeriä Anna Johanssonia.

– Luotan kaikkiin ministereihin, kunnes toisin ilmoitetaan, Löfven painotti tiedotustilaisuudessa Tukholmassa tänään.

Löfven sanoi saaneensa tiedon tietovuodosta tämän vuoden tammikuussa. Hänen mielestään vuoto on erittäin vakava ja lainvastainen sekä saattanut kansalaisia vaaraan.

Pääministeri kuvaili vuotoa haveriksi. Löfvenin mukaan myös ministeri Anna Johansson sai tiedon tapahtumasta tammikuussa.

Sisäministeri Anders Ygeman on tiennyt vuodosta vuoden ja puolustusministeri Peter Hultqvistkin lähes saman ajan, kertoi Expressen.

– Olisin mielelläni halunnut tietoa aiemmin, Löfven sanoi.

 

Kaikki alkoi vuonna 2015

 

Ruotsin liikenneviranomainen ulkoisti it-palvelunsa vuonna 2015. Tuolloin arkaluonteisia tietoja alkoivat käsitellä ihmiset, joilla ei ollut tarpeellisia turvallisuusluokituksia. Turvallisuuspoliisi Säpo kiinnitti ulkoistamisasiaan huomiota jo samana vuonna saatuaan siitä tietoja eri viranomaisilta. Valtion palvelukeskus puolestaan varoitti hallitusta ulkoistamisen turvallisuusriskeistä tämän vuoden tammikuussa, kertoi Dagens Nyheter.

Viime viikolla Dagens Nyheter paljasti, että viranomaisten rekistereissä on tietoja, jotka joiden avulla voisi muun muassa jäljittää ihmisiä, joiden henkilöllisyys on suojattu.

Pääministeri Löfven sanoikin tämän päivän lehdistötilaisuudessa, että suunnitelmissa on ehdotus, jossa tarkennetaan ulkoistamisen rajoja.

 

"Tapahtunutta täysin mahdoton hyväksyä"

 

Ruotsin ajoneuvohallinto uudistetaan, ja hallinnon olennaiset osat uusitaan pääministerin mukaan jo lähiaikoina. Lisäksi hallituksen kansliassa aletaan tutkia, olisiko syytä laatia uusi tietoturvaa koskeva laki. Uusi lainsäädäntö voisi tulla Löfvenin mukaan voimaan 2019.

Ajoneuvohallinnon pääjohtaja Jonas Bjelfvenstam puolestaan sanoi, ettei ole olemassa merkkejä siitä, että tietoja olisi levinnyt vääriin käsiin. Hän sanoi kuitenkin ymmärtävänsä, että monet ovat vihaisia viranomaisille.

– Tapahtunutta on tietenkin täysin mahdotonta hyväksyä, Bjelfvenstam sanoi.

Hänen mukaansa kestää aikansa ennen kuin ihmiset saadaan jälleen luottamaan ajoneuvohallintoon.

 

Oppositiossa ihmeteltiin tiedon kulkemattomuutta

 

Oppositiossa kiinnitettiin huomiota myös tiedonkulkuun tai pikemminkin sen puutteeseen. Liberaalien johtaja Jan Björklund piti outona, että tieto ajoneuvohallinnon it-haverista ei saavuttanut pääministeriä aiemmin.

– Se on todella outoa, varsinkin kun sitä luonnehditaan haveriksi ja hyvin vakavaksi. Allianssihallituksessa me puhuimme toistemme kanssa koko ajan vakavista kysymyksistä. On todella kummallista, että jotkut ministerit ovat pitäneet tämän (tiedon) salassa pääministeriltä, Björklund sanoi.

Hän ei sulkenut pois mahdollisuutta yhdelle tai useammalle ministerille esitettävästä epäluottamuslauseesta. Björklund ihmetteli, etteivät sisäministeri Anders Ygeman tai puolustusministeri Peter Hultqvist informoineet asiasta pääministeriä.

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt ihmetteli myös tiedonkulun puutetta hallituksen sisällä.

– Mielestäni olemme saaneet riittävästi selityksiä, ja siksi mielestäni ei voi sanoa, että epäluottamuslauseen mahdollisuus voitaisiin sulkea pois, Sjöstedt huomautti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Malissa itsemurhaisku rauhanturvatukikohtaan – viisi virolaista, yksi ranskalainen ja kaksi malilaista loukkaantui

EU uhkaa Yhdysvaltoja 35 miljardin vastatulleilla, jos se asettaa tuontitulleja euroautoille

Ulkoministeri Haavisto Britannian uudesta pääministeristä: "Linjat ratkaisevat, en jakele tyylipisteitä"

Britannian johtoon astuu mies, joka tuhlasi pormestarina miljoonia veropuntia, hankki lapsen avioliiton ulkopuolella ja kokeili nuorena kokaiinia

Espanjan pääministeri hävisi ensimmäisen luottamusäänestyksen

Väistyvä May onnitteli seuraajaansa Johnsonia sosiaalisessa mediassa, Trump pysyi lyhytsanaisena – Iranin pääministeri yhtyi onnitteluihin keskellä vellovaa tankkerikiistaa

Venäjä-tutkintaa johtanut Robert Mueller astuu viimein Yhdysvaltain kongressin kuultavaksi – demokraatit toivovat saavansa lisänäyttöä Trumpin väitetyistä rikoksista

"Tiananmenin teurastaja" Li Peng on kuollut – mielenosoitusten väkivaltainen tukahduttaminen jäi ikuiseksi tahraksi ex-pääministerin harteille

Britanniassa alkaa Boriksen aika – Johnson vei odotetusti paikan puolueen ja maan johdossa

Britannia ryhtyy entistä päättäväisempiin toimiin Persianlahdella, ulkoministeri sanoo

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.