Löfvenin hallitus sai lähtöpassit

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven on hävinnyt luottamusäänestyksen ja väistyy pääministerin paikalta. Löfven hävisi äänestyksen valtiopäivillä luvuin 204–142. Tulos oli odotettu.

Löfvenin kaatoivat porvariblokki ja ruotsidemokraatit. Jos Löfveniä vastaan olisi äänestänyt vähemmän kuin 175 edustajaa, hän olisi saanut jatkaa toimessaan.

Seuraavaksi tuore valtiopäivien puhemies Andreas Norlén aloittaa pääministerikandidaatin etsinnän. Ensimmäinen tarjokas lienee maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson.

– Pallo on nyt puhemiehellä, niin se menee. Valtiopäivät on nyt päättänyt, että tämän hallituksen on mentävä, Kristersson kommentoi äänestyksen jälkeen.

Kristerssonin mukaan hän pyrkii rakentamaan mahdollisimman laajaa yhteistyötä, koska tulevat uudistukset vaativat sitä. Kristersson toisti kuitenkin jälleen, ettei ruotsidemokraattien tuki tule kysymykseen.

Mikäli Kristersson ei saa hallitusta kokoon, tehtävää voidaan tarjota myös Löfvenille, josta saattaa näin tulla vielä uudestaan Ruotsin pääministeri.

Koska toimivaa hallituspohjaa ei ole näköpiirissä, odotetaan tunnustelujen kestävän pitkään.