Laaja kyberhyökkäys sairaaloita vastaan Britanniassa – jopa ambulansseja käännytetty

Useat sairaalat Britanniassa ovat joutuneet laajan kyberhyökkäyksen kohteeksi, kertoo Britannian julkinen terveydenhuoltojärjestelmä NHS.

Kyberhyökkäysepäily on lamaannuttanut tietojärjestelmiä sairaaloissa ainakin Lontoossa, Nottinghamissa, Cumbriassa, Hertfordshiressä ja Blackburnissa, uutisoivat BBC ja Guardian.

Terveysasemat ympäri Britanniaa joutuvat BBC:n mukaan turvautumaan kynään ja paperiin, sillä puhelin- ja tietoliikennejärjestelmät eivät toimi kunnolla. Monessa sairaalassa kaikki ei kiireelliset -tehtävät on toistaiseksi keskeytetty ja potilaita on jouduttu käännyttämään pois. Jopa ambulansseja on jouduttu käännyttämään toisille klinikoille.

– Useat NHS:n organisaatiot ovat ilmoittaneet, että heitä vastaan on hyökätty haittaohjelmalla, joka vaatii lunnaita, NHS kertoi tiedotteessaan.

Tietokoneiden ruuduille ilmestyi ponnahdusikkuna, jossa vaadittiin 300 dollaria maksua, jotta henkilö pääsisi käyttämään tietokonetta, Guardian kertoo.

Britannian kansallinen kyberturvallisuuskeskus selvittää asiaa. NHS kertoo, että hyökkäys johtuisi Wanna Decryptor -nimisestä haittaohjelmasta.

– Tässä vaiheessa meillä ei ole tiedossa, että potilastietoihin olisi päästy. Hyökkäystä ei ole kohdistettu juuri NHS:ään, vaan se vaikuttaa useisiin tahoihin, NHS tiedottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.