Laika ei tullut elävänä takaisin avaruusmatkalta

Tänään tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun Neuvostoliitto lähetti Laika-koiran avaruuteen. Laika oli ensimmäinen elävä olento, joka päätyi maapalloa kiertävälle radalle. Se menehtyi avaruuskapselin kuumuuteen ja stressiin, todennäköisesti vain muutamia tunteja laukaisun jälkeen.

Neuvostoliitto lähetti vuoden 1957 lokakuussa avaruuteen maailman ensimmäisen satelliitin, Sputnik 1:n. Saman vuoden marraskuussa laukaistiin Sputnik 2, jossa matkusti Moskovasta löydetty kulkukoira Laika. Satelliitin laukaisulla juhlistettiin Venäjän vallankumouksen 40-vuotispäivää.

Laikalle varattiin kapseliinsa happea ja ruokaa noin kymmeneksi päiväksi. Paluuta Maahan ei kuitenkaan ollut suunniteltu.

Myöhemmin sekä Yhdysvallat että Neuvostoliitto lähettivät useita eläimiä avaruuteen. Tavoitteena oli selvittää, miten avaruusmatkat vaikuttaisivat ihmisen elimistöön. Avaruuteen pyrkiminen oli paitsi tiedettä, myös suurvaltojen kamppailua maineesta ja teknologisesta paremmuudesta.Vuonna 1959 Yhdysvallat onnistui ensimmäistä kertaa sekä lähettämään eläimiä avaruuteen että saamaan ne hengissä takaisin Maahan. Kaksi apinaa nousi noin 500 kilometrin korkeuteen, ja lento kesti noin 15 minuuttia.

Vuonna 1960 ensimmäiset eläimet palasivat elävinä takaisin Maata kiertävältä radalta. Neuvostoliiton avaruusohjelmaan kuuluneella lennolla oli mukana kaksi koiraa sekä hiiriä, rottia, kärpäsiä ja kasveja.

Ensimmäinen avaruuteen lentänyt ihminen oli Juri Gagarin, joka kiersi Maan Vostok-aluksella vuonna 1961. Kuuhun laskeutuivat ensimmäisinä Neil Armstrong ja Edwin Aldrin vuonna 1969 Apollo 11 -aluksella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Yli viikon pelastusaluksella olleet siirtolaiset pääsevät maihin Sisiliassa

USA haluaa pois maasta ulkomaalaiset opiskelijat, jotka suorittavat kurssinsa verkossa

Lehti: Kiinan Sisä-Mongoliassa potilaalla havaittu paiserutto, myös toisella epäillään ruttoa

Tulipalo iranilaisessa ydinlaitoksessa aiheutti vakavaa vahinkoa tuotannolle – paloon liittyy epäilyjä räjähdyksestä ja ulkopuolisesta sabotaasista

Intiassa koronatartuntoja kolmanneksi eniten maailmassa – jopa hotelleja on jouduttu ottamaan potilaiden hoitoa varten

Ainakin neljäkymmentä ihmistä on kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja mutavyöryissä Japanissa – yli puolta miljoonaa kehotettu evakuoitumaan

Kroatian istuva pääministeri julisti konservatiivipuolueensa voiton parlamenttivaaleissa

Yhdysvalloissa koronatartuntojen kovasta lisääntymisestä syytetään liian nopeaa rajoitusten purkua – Texasissa sairaaloiden pelätään ylikuormittuvan

Israel teki ilmaiskuja Gazaan vastaiskuna kaistaleelta ammuttuun rakettituleen

Tyypillisiä puheita Trumpille, epätyypillisiä presidentille: Trump suuntasi itsenäisyyspäivän puheensa ydinkannattajilleen, vaikka perinteisesti niillä on pyritty yhdistämään kansaa, tutkija arvioi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.