Laivasto suunnittelee "karuja ja väliaikaisia" telttakyliä 120 000 maahanmuuttajan pidätyskeskuksiksi Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa laivasto suunnittelee valtavia pidätyskeskuksia, joihin mahtuisi kymmeniätuhansia maahanmuuttajia, kertovat Time-lehden haltuunsa saamat paperit.

Paperien mukaan pidätyskeskukset olisivat "väliaikaisia ja karuja" telttakyliä. Alabamaan mahtuisi 25 000, San Franciscon lähelle 47 000 ja Etelä-Kaliforniaan toiset 47 000 pidätettyä maahanmuuttajaa.

Pidätyskeskukset ovat tällä hetkellä suunnitelmien tasolla, eikä niiden rakentamisesta ole tiettävästi tehty päätöstä.

– Puolustusministeriö tekee ennakoivia suunnitelmia ministeriön tilojen käytöstä siltä varalta, että kansallisen turvallisuuden virasto DHS pyytää apua aikuisten laittomien maahanmuuttajien majoittamiseen. Sellaista pyyntöä ei ole tähän mennessä tullut, kertoi puolustusministeriötä edustava everstiluutnantti Jamie Davis.

25 000 hengen pidätyskeskuksen ylläpito maksaisi puolessa vuodessa suunnitelman mukaan 233 miljoonaa dollaria, eli noin 200 miljoonaa euroa.

 

Hajotetut siirtolaisperheet tyhjän päällä

 

Rajalla perheistään erotettujen siirtolaislasten tilanne on yhä epäselvä. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump allekirjoitti keskiviikkona asetuksen, jonka mukaan laittomasti rajan ylittäneitä perheitä ei enää hajoteta, mutta kukaan ei vielä tiedä, mitä aiemmin hajotetuille perheille tehdään.

Monet vanhemmat eivät ole onnistuneet löytämään lapsiaan, eikä perheiden yhdistämiseen ole luotu järjestelmää.

Joitakin perheenyhdistämisiä on tehty, mutta tiedossa ei ole, koskevatko ne viime lokakuun ja huhtikuun välillä vanhemmiltaan otettuja 700 lasta vai toukokuun jälkeen perheistään erotettuja 2 300 lasta.

Toukokuussa astui voimaan hallinnon nykyinen linjaus siitä, että kaikkia rajan laittomasti ylittäviä vastaan nostetaan syytteet. Linjauksen seurauksena oikeuskäsittelyään odottavien vanhempien lapset otettiin heiltä pois erillisiin laitoksiin. Trumpin antaman asetuksen seurauksena perheet pidetään nyt yhdessä, mutta syytteet nostetaan silti.

 

Edustajainhuone on jumissa republikaanienemmistöstä huolimatta

 

Rajusta kritiikistä huolimatta Trump jatkoi nollatoleranssilinjansa puolustamista julkilausumissaan.

– Meidän on säilytettävä vahva eteläraja. Emme voi sallia laittomien maahanmuuttajien vyöryvän maahamme samalla, kun demokraatit kertovat keksittyjä nyyhkytarinoitaan siinä toivossa, että se auttaa heitä vaaleissa, presidentti kirjoitti viestipalvelu Twitterissä.

Trump myös tapasi näkyvästi vanhempia, joiden lapsia oli kuollut paperittomien maahanmuuttajien tappamana.

Republikaanipuolue ei onnistunut torstaina saamaan edustajainhuoneessa läpi maahanmuuttoa käsittelevää ankaraa lakiesitystä, kun 41 republikaania äänesti sitä vastaan kaikkien 190 demokraattien edustajan lisäksi.

Toinen, enemmän oikeuksia maahan nuorena tuoduille "uneksijoille" antava lakiesitys lykättiin käsiteltäväksi ensi viikolla. Se taas saa hyvin luultavasti republikaanivastustajia tiukan linjan konservatiiveista.

Puolueelle on ollut epäselvää, millaista linjaa presidentti toivoisi puolueen ajavan. Trump lisäsi hämmennystä twiittaamalla perjantaina, että republikaanien tulisi lakata tuhlaamasta aikaansa maahanmuuton käsittelyyn ennen marraskuun vaaleja.

Joukko USA:n osavaltioita haastaa Trumpin hallinnon oikeuteen siirtolaisperheiden erottamisen vuoksi

Perheistään erotettujen siirtolaislasten palauttamisesta syntyy valtava sotku Yhdysvalloissa