Lakkojen sarja sotkee Ranskan rautatieliikenteen kolmeksi kuukaudeksi

Ranskassa alkoi tiistaina kolme kuukautta kestävä rautatiealan lakkojen sarja. Lakkoilijat protestoivat presidentti Emmanuel Macronin uudistuspolitiikkaa vastaan.

Rautatieala suunnittelee lakkoilevansa kaksi päivää viidestä 28. kesäkuuta asti, ellei Macron sitä ennen peru suunnittelemiaan uudistuksia, jotka koskevat valtiollista rautatieoperaattoria SNCF:ää.

Lakkoaalto aiheuttaa suuria ongelmia Ranskan 4,5 miljoonalle junamatkustajalle.

Tiistaina yli kolme neljäsosaa Ranskan veturikuskeista osallistui työnseisaukseen ja vain yksi Ranskan kahdeksasta luotijunasta ja viidennes paikallisjunista liikennöi.

Kolme neljännestä Eurostar-junista Lontooseen ja Brysseliin kulki normaalisti, ja matkailijat junissa Belgiaan ja Hollantiin tuskin edes huomaavat lakkoa. Sen sijaan kaikki lähdöt Espanjaan, Sveitsiin ja Italiaan oli peruttu.

Rautatieliikenteen puutteen vuoksi esimerkiksi Pariisin ympärille kertyi yhteensä satojen kilometrien mittaiset ruuhkat.

Keskiviikkona lakon vaikutusten arvioitiin jatkuvan samankaltaisina.

 

Työntekijät pelkäävät yksityistämistä

 

Macronin mukaan SNCF:n on pakko toteuttaa suuria uudistuksia, koska yhtiöllä on 46,6 miljardia euroa velkoja. Uudistukset ovat yhteydessä EU:n suunnitelmiin avata henkilöliikenne rautateillä kilpailulle viimeistään 2020.

Macronin hallituksen mukaan rautatieliikennöinti maksaa Ranskassa 30 prosenttia enemmän kuin muissa EU-maissa. Osasyy tähän ovat SNCF:n työntekijöiden työsuhde-edut. Hallitus haluaakin poistaa uusilta alan työntekijöiltä oikeuden muun muassa elinikäiseen työpaikkaan ja alhaiseen eläkeikään.

Ammattiliitot väittävät, että entinen sijoituspankkiiri Macron haluaa ajaa alas Ranskan julkisen junaliikenteen pelkästään ideologisin perustein. Liitot pelkäävät, että suunnitelmat muuttaa SNCF valtion täysin omistamaksi pörssiyhtiöksi ennemmin tai myöhemmin johtavat siihen, että SNCF yksityistetään. Hallitus kiistää väitteen.

Myös lentoyhtiö Air Francen työntekijät, roskakuskit ja osa energia-alan työntekijöistä järjestivät ulosmarsseja tiistaina.