Lapsi- ja äitikuolleisuus ovat laskussa ympäri maailman – Saharan eteläpuolella eniten kuolemia

Unicefin mukaan lapsikuolleisuus on laskenut maailmalla huomattavasti viime vuosikymmenten aikana. Vuonna 1990 maailmassa kuoli noin 14,2 miljoonaa alle 15-vuotiasta lasta. Viime vuonna vastaava luku oli 6,2 miljoonaa. Lapsikuolleisuus laski näin ollen noin 56 prosentilla.

Tästä huolimatta joka viides sekunti lapsi tai nuori menehtyi viime vuonna.

Maailmanlaajuisesti 85 prosenttia lapsikuolemista tapahtui viiden ensimmäisen elinvuoden aikana. Ensimmäisten viiden elinvuotensa aikana kuoli yhteensä 5,3 miljoonaa lasta. Heistä melkein puolet eli 2,5 miljoonaa kuoli ensimmäisen kuukauden aikana syntymästä.

Vuonna 1990 alle viisivuotiaita kuoli noin 12,5 miljoonaa.

Rokotteet ja hygienia vähentän eet kuolemia

Keskimäärin noin 15  000 alle viisivuotiasta lasta kuoli joka päivä viime vuonna. Vuonna 1990 vastaava luku oli 34  000, ja vuonna 2000 luku oli 27  000.

Eniten alle viisivuotiaita lapsia kuoli Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Viime vuonna alueella keskimäärin 78 alle viisivuotiasta kuoli tuhatta syntynyttä kohden. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi 13 lapsesta kuoli alueella ennen viidettä syntymäpäiväänsä.

Tämä on 16 kertaa korkeampi lukema kuin korkean tuloluokan maissa, joissa yksi 199 lapsesta kuoli ennen viidettä syntymäpäiväänsä.

Unicefin mukaan lapsikuolleisuuden laskuun ovat vaikuttaneet muun muassa rokotteet, jotka ovat laskeneet muun muassa keuhkokuumekuolemia.

Ripuliin liittyvät kuolemantapaukset ovat vähentyneet pitkälti juomaveden, puhtaanapidon ja hygienian parantumisen ansiosta.

Äitikuolleisuus laskenut kolmanneksen

Unicef julkaisi tänään myös tuoreen arvionsa äitikuolleisuudesta. Unicefin raportin mukaan toissa vuonna yhteensä 295  000 raskaana ollutta tai synnyttänyttä naista kuoli maailmassa. Kuolleiden määrä on laskenut vuodesta 2000 yhteensä noin 35 prosentilla. Tuolloin vastaava kuolleiden lukumäärä oli 451  000.

Maailmanlaajuisesti arvioidaan, että sataatuhatta synnytystä kohden kuoli 211 raskaana ollutta tai synnyttänyttä naista.

Niin kuin lapsikuolleisuudenkin kohdalla, äitikuolleisuus on korkein Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa rekisteröitiin noin 66 prosenttia kaikista raskaana olleiden tai synnyttäneiden naisten kuolemista.

Tämän lisäksi myös Etelä-Aasiassa oli poikkeuksellisen korkea äitikuolleisuus. Melkein 20 prosenttia äitien kuolemista tapahtui tällä alueella.

Hi-viruksen vaikutus äitikuolleisuuteen vähentynyt

Raskauteen tai synnyttämiseen liittyvät kuolemat ovat kuitenkin laskussa ympäri maailman. Eniten raskauteen liittyvät kuolemat ovat laskeneet Keski- ja Etelä-Aasiassa, Pohjois-Afrikassa sekä läntisessä Aasiassa.

Erityisenä huomiona Unicef mainitsee, että hi-viruksen vaikutus äitikuolleisuuteen oli toissa vuonna merkittävästi pienempi kuin aiempina vuosina.

Hiv-epidemian ollessa pahimmillaan vuonna 2005 virus oli epäsuorasti syynä noin 2,5 prosenttiin kaikkien raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten kuolemista. Toissa vuonna osuus oli pudonnut alle puoleen ja hi-viruksen osuus äitikuolleisuudesta oli arviolta yhden prosentin luokkaa.

Suomessa raskauteen liittyvien kuolemien suhdeluku oli toissa vuonna kolme sataatuhatta synnytystä kohden. Suomen äitikuolleisuuslukema on puolittunut sitten vuoden 2000, jolloin suhdeluku oli Suomessa kuusi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

USA haluaa pois maasta ulkomaalaiset opiskelijat, jotka suorittavat kurssinsa verkossa

Lehti: Kiinan Sisä-Mongoliassa potilaalla havaittu paiserutto, myös toisella epäillään ruttoa

Tulipalo iranilaisessa ydinlaitoksessa aiheutti vakavaa vahinkoa tuotannolle – paloon liittyy epäilyjä räjähdyksestä ja ulkopuolisesta sabotaasista

Intiassa koronatartuntoja kolmanneksi eniten maailmassa – jopa hotelleja on jouduttu ottamaan potilaiden hoitoa varten

Ainakin neljäkymmentä ihmistä on kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja mutavyöryissä Japanissa – yli puolta miljoonaa kehotettu evakuoitumaan

Kroatian istuva pääministeri julisti konservatiivipuolueensa voiton parlamenttivaaleissa

Yhdysvalloissa koronatartuntojen kovasta lisääntymisestä syytetään liian nopeaa rajoitusten purkua – Texasissa sairaaloiden pelätään ylikuormittuvan

Israel teki ilmaiskuja Gazaan vastaiskuna kaistaleelta ammuttuun rakettituleen

Tyypillisiä puheita Trumpille, epätyypillisiä presidentille: Trump suuntasi itsenäisyyspäivän puheensa ydinkannattajilleen, vaikka perinteisesti niillä on pyritty yhdistämään kansaa, tutkija arvioi

Järjestö: Välimereltä pelastetut 180 siirtolaista voivat rantautua Sisiliaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.