Lastenoikeusjärjestö Plan: Tasa-arvo edelleen surkealla tolalla maailmassa, Suomessa tilanne toiseksi paras

Liki 40 prosenttia maailman tytöistä ja naisista elää maissa, joissa sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu erittäin huonosti, kertoo lastenoikeusjärjestö Planin tuoreeseen tilastoon perustuva raportti. Suomessa tasa-arvo toteutuu raportin mukaan toiseksi parhaiten heti Tanskan jälkeen.

Tilaston tasa-arvoisimpina maina Tanskaa ja Suomea seurasivat Ruotsi, Norja ja Alankomaat. Vähiten pisteitä saivat Niger, Jemen, Kongon tasavalta ja Kongon demokraattinen tasavalta. Heikoimmin sijoittuneet maat ovat kärsineet viime vuosina levottomuuksista ja konflikteista.

–  Tyttöjen heikko asema on aikamme suurin ihmisoikeusloukkaus. Maailmalla ei ole myöskään varaa hukata tyttöjen ja naisten potentiaalia. Plan on sitoutunut tekemään kaikkensa yhteisöjen, yhteiskuntien ja kansainvälisen yhteistyön tasoilla, jotta voimme saavuttaa yhteisesti sovitut tavoitteet tasa-arvon saavuttamiseksi, sanoi Planin Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen tiedotteessa,

Tasa-arvo toteutuu maailmassa huonosti

Plan kuuluu kansalaisjärjestöistä ja yksityisen sektorin edustajista muodostuvaan Equal Measures 2030 -ryhmään, joka julkaisi kesäkuun alussa SDG Gender Index -tilaston. Tilasto mittaa maita yli 50 mittarilla terveydestä sukupuolittuneeseen väkivaltaan ja ilmastonmuutoksesta ihmisarvoiseen työhön.

Tilaston mukaan 1,4 miljardia tyttöä ja naista, eli lähes 40 prosenttia maailman tytöistä ja naisista, elää maissa, joissa sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu erittäin huonosti. Toiset 1,4 miljardia elää maissa, jotka saivat tilaston perusteella huonon arvosanan.

Vain kahdeksan prosenttia elää maissa, joiden arvosana on tilaston perusteella hyvä. Yksikään maa ei saanut erinomaista arvosanaa.

Tilastoon sisältyvissä 129 maassa elää 95 prosenttia kaikista maailman tytöistä ja naisista. Maiden tulosten keskiarvo on 65,7 pistettä, kun tilaston maksimipistemäärä on 100. Tämä kertoo tasa-arvon toteutuvan maailmassa keskimäärin huonosti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.