Latvialaiset äänestävät parlamentin hajottamisoikeudesta

Latvialaiset äänestävät tänään kansanäänestyksessä siitä, saavatko äänestäjät jatkossa oikeuden hajottaa parlamentin kesken vaalikauden.

Kansanäänestyksen alustava tulos selviää sunnuntain vastaisena yönä. Tulos on sitova, jos uurnilla käy yli puolet 1,5 miljoonasta äänioikeutetusta.

Mielipidemittausten mukaan valtaosa latvialaisista kannattaa perustuslain muutosta, joka sallisi parlamentin hajottamista koskevan kansanäänestyksen. Parlamentin hajottamisesta pitäisi järjestää kansanäänestys, jos kymmenesosa äänioikeutetuista sitä vaatii.

Perustuslain muutosesityksen taustalla on latvialaisten tyytymättömyys poliitikoiden ylimieliseksi koettuun vallankäyttöön. Pääministeri Aigars Kalvitis sai viime vuonna vihat niskoilleen, kun hän erotti korruption vastaisen viraston päällikön.

Kalvitisin ero ei ole palauttanut luottamusta vallankäyttäjiin, ja korruption vastaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet tänä vuonna.

Nykyinen pääministeri Ivars Godmanis on opastanut äänestäjiä hylkäämään perustuslain muutosaloitteen. Vasemmisto-opposition lisäksi kansanvallan kasvattamista tukee ay-liike.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.