FBI:n ex-pomo hyökkää rajusti Trumpia vastaan

Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n entinen johtaja James Comey kuvailee tiistaina ilmestyvissä muistelmissaan presidentti Donald Trumpin kantaneen suurta huolta väitteestä, jonka mukaan Venäjällä olisi hallussaan videomateriaalia hänestä prostituoitujen kanssa.

Asiasta kertovat Washington Post ja useat muut amerikkalaislehdet, jotka olivat saaneet teoksen haltuunsa ennakkoon.

Väitteet olivat mukana kuulussa Venäjä-muistiossa, jonka laatimista demokraattien Hillary Clintonin vaalikampanja oli rahoittanut.

Comeyn mukaan Trump otti asian puheeksi hänen kanssaan kerta toisensa jälkeen, kiisti jyrkästi käyttäneensä prostituoitujen palveluksia ja vetosi häneen, jotta FBI todistaisi väitteen vääräksi.

Trump vastasi kirjaan Twitterissä kutsumalla Comeyta limanuljaskaksi ja sanomalla, että oli kunnia päästä erottamaan hänet.

 

Venäjän uhka ei kiinnostanut

 

Comey kertoo kirjassa virkaanastujaisia edeltäneestä tilannekatsauksesta, jossa Trump ja hänen avustajansa saivat tiedusteluyhteisön edustajilta tietoa venäläisten epäillystä sekaantumisesta vaaleihin.

Trumpia ja hänen avustajiaan kiinnosti Comeyn mukaan ainoastaan se, oliko tiedusteluyhteisö pystynyt osoittamaan, etteivät venäläiset olleet onnistuneet vaikuttamaan vaalitulokseen. Kansallisen tiedustelupalvelun johtaja James Clapper sanoi, ettei tiedusteluyhteisö analysoinut sellaisia asioita. Tällöin Trump avustajineen alkoi heti miettiä, miten asian voisi selittää kansalle tavalla, joka toisi Trumpille mahdollisimman suuren poliittisen hyödyn.

Comey painottaa kirjassaan, ettei Trump kysynyt mitään siitä, minkälainen uhka Venäjä Yhdysvalloille tulevaisuudessa on tai miten uhkaan pitäisi vastata tai varautua.

Trump erotti Comeyn yllättäen FBI:n johtajan paikalta ja sanoi myöhemmin, että FBI:n Venäjä-tutkinta oli hänellä mielessä, kun hän päätti erottamisesta. Comeyn erottaminen herätti huolta, että presidentti pyrkii estämään Venäjän epäillyn vaalisekaantumisen tutkinnan, minkä vuoksi apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein päätyi käynnistämään asiasta erikoistutkinnan.

Comey hyökkää kirjassaan avoimesti Trumpia vastaan. Hän sanoo muun muassa Trumpin tuoneen hänelle mieleen ajat, jolloin hän työskenteli syyttäjänä mafiaa vastaan.

– Hiljaisen hyväksynnän kehä. Kaikki ohjat käsissään pitävä johtaja. Lojaaliusvalat. Me-vastaan-muut-maailmankuva. Kaikista asioista valehteleminen, niin pienistä kuin suuristakin. Valehteleminen, joka palvelee jonkinlaista lojaalisuussäännöstöä, jossa järjestö on moraalin ja totuuden yläpuolella, kuvaa Comey yhtäläisyyksiä Trumpin ja mafiajohtajien välillä.