Lehdet: Venäjä kielsi Wikipedian, mutta perui pian päätöksensä

Venäjän internet-sensuuri otti maanantaina uuden askeleen, kun maa lisäsi koko venäjänkielisen Wikipedian estettyjen sivustojen listalle. Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomessa Talouselämä.

Venäjällä internetiä säätelee Roskomnadzor, joka varoitti estävänsä pääsyn Wikipediaan, mikäli artikkeli Charas-nimisen hasiksen historiasta ja tuottamisesta ei poistu sivustolta. Varoituksessa vedottiin kesäkuussa tehtyyn päätökseen, jonka mukaan hasiksen valmistusohjeiden julkaiseminen venäjäksi on laitonta.

Wikipedia siirsi hasista käsittelevän artikkelin verkkoarkistoon, mutta tietojen mukaan tämä ei riittänyt, vaan venäläiset operaattorit saivat käskyn estää pääsyn venäjänkieliseen Wikipediaan.

Business Insiderin mukaan esto ei kestänyt kauan, vaan se poistettiin jo tiistaina. Roskomnadzorin mukaan esto peruttiin, koska laiton materiaali oli poistettu Wikipediasta. Wikipedian mukaan sivun tiedot ovat entisellään.

Business Insider näkee eston osana Venäjän laajempaa sensuuristrategiaa. Lehden haastattelema journalisti ja kirjailija Andrei Soldatov epäilee, että uhkaamalla kokonaista sivustoa yhden sivun perusteella, Venäjä voisi pakottaa sivuston pois suojatun https-yhteyden suojista, jotta koko sivustoa ei jouduta sulkemaan. Soldatov sanoo, että Venäjän internetvalvonnalla on hankaluuksia https-sivustojen kanssa, sillä valvontajärjestelmä ei toimi suojattujen yhteyksien valvomiseen.