Lehtitieto Italian hallitusohjelmaluonnoksesta: Ero eurosta mahdolliseksi

Italian julki vuotanut hallitusohjelmaluonnos paljastaa, että tuleva populistihallitus tähtää isoihin muutoksiin maan EU-suhteissa. Keskeinen vaatimus on saada aikaan mekanismi, joka tekisi eroamisen eurosta mahdolliseksi, kertoo Politico.

Luonnoksen mukaan euroero tulisi kyseeseen, jos siihen on "selvä kansan tahto". Luonnoksessa ei kuitenkaan vaadita suoraan eroa eurosta.

Italia olisi julki tulleiden tietojen mukaan niin ikään vaatimassa 250 miljardin euron velkahelpotuksia Euroopan keskuspankilta. Tuleva hallitus lisäksi esittäisi EU:lle luopumista Venäjän vastaisista pakotteista.

Luonnos osin vanhentunut? 

Italian hallitusneuvotteluita käyvät Viiden tähden liike ja Lega. Kummankin johtajat ovat vahvistaneet, että hallitusohjelmaluonnos on sinänsä aito, mutta siihen on tehty nyt julki tulleen version jälkeen runsaasti muutoksia.

Viiden tähden liike ja Lega olivat voittajia maaliskuun alun parlamenttivaaleissa. On arvioitu, että tämän puoluekaksikon hallitus veisi Italian törmäyskurssille EU:n kanssa sekä talous- että maahanmuuttopolitiikassa.

Kahden vaalivoittajan yhteishallitus tuli mahdolliseksi, kun Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi hyväksyi ajatuksen siitä, että hallitus voidaan muodostaa ilman hänen johtamansa Forza Italia -puolueen mukanaoloa.