Leikkauksesta toipuva Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari pääsee töihin ensi viikolla

Leikkauksesta toipuva Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg jatkaa työskentelyä ensi viikolla, maan korkein oikeus kertoo tiedotteessa. Asiasta uutisoi Washington Post. Oikeuden tiedottajan mukaan Ginsburg työskentelee ensi viikolla kotoa käsin. Tiedottajan mukaan leikkauksen jälkeisissä tutkimuksissa ei ole ilmennyt sairauksia, joten hoitoja ei enää tarvita.

Ginsburg leikattiin joulukuun 21. päivänä, jolloin hänen keuhkoistaan poistettiin pahanlaatuisia kyhmyjä. Ginsburgia on hoidettu syövän vuoksi jo kahdesti aiemmin.

85-vuotiasta Ginsburgia pidetään korkeimman oikeuden tuomareista liberaaleimpana.

Ginsburgin terveydentila on liberaalin leirin jatkuvassa tarkkailussa, sillä yhdeksänjäsenisessä tuomaristossa on jo entuudestaan konservatiivien enemmistö. Korkeimman oikeuden liberaalisiivessä on neljä jäsentä.

Ginsburg on sanonut työskentelevänsä niin pitkään kuin vain pystyy.

Ginsburgin vetäytyminen voisi kasvattaa korkeimman oikeuden konservatiivien osuutta, sillä päätöksen tuomarinimityksistä tekee presidentti Donald Trump.

Ginsburg nimitettiin korkeimman oikeuden tuomariksi vuonna 1993. Hän on korkeimman oikeuden vanhin jäsen ja liberaalisiiven jäsenistä pisimpään palvellut.

Trump nimittänyt kahdessa vuodessa yhtä paljon tuomareita kuin Obama

Nimitykset korkeimpaan oikeuteen tehdään eliniäksi, joten jokaisella nimityksellä on kauaskantoisia seurauksia. Edellinen presidentti Barack Obama ehti virkakautensa aikana nimittää kaksi tuomaria. Vajaa vuosi ennen Obaman presidenttikauden päättymistä korkeimman oikeuden tuomari Antonin Scalia kuoli ja Obama asetti ehdolle hänen tilalleen Merrick Garlandin. Republikaanien hallitsema senaatti ei kuitenkaan suostunut edes äänestämään hänen nimityksestään.

Nimityksen rauettua vuoden 2017 alussa uusi presidentti Trump pääsi asettamaan ehdolle Scalian tilalle Neil Gorsuchin, jonka senaatti hyväksyi nopeasti. Trump pääsi nimittämään korkeimpaan oikeuteen myös Brett Kavanaugh'n. Kavanaugh'n nimityksellä oli kiihkeitä vastustajia, sillä hänen on syytetty nuorena ahdistelleen naisia seksuaalisesti. Kavanaugh on kiistänyt syyllistyneensä ahdisteluun.

Kavanaugh korvasi oikeudessa Anthony Kennedyn, joka jäi eläkkeelle.

Kavanaugh'n nimityksen myötä Trump on päässyt alle kahdessa vuodessa nimittämään yhtä monta korkeimman oikeuden tuomaria kuin Obama kahdeksassa vuodessa. Sekä Gorsuchia että Kavanaugh'ta pidetään konservatiivisina tuomareina.

-----

Korjattu aiempaa uutista klo 1.05: Korkeimman oikeuden tuomareita on yhdeksän, ei kuusi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.