Maahanmuuttajat hurjana Malmössä: Tässä loppuu Ruotsin valtio

Keskisuomalainen on tehnyt maahanmuuttoaiheista reportaasia Ruotsissa. Malmön Rosengårdin kaupunginosa on 90-prosenttisesti maahanmuuttajien asuttama. Eniten on irakilaisia ja bosnialaisia sekä muita entisen Jugoslavian alueelta tulleita.

Alue on ollut uutisissa monta kertaa. Esimerkiksi viime jouluna samoilla kulmilla koettiin neljän pommi-iskun sarja viiden vuorokauden sisällä.

– Ymmärrättekö, että ette ole enää Ruotsin alueella, kysyy nuori mies saapuessamme Rosengårdin lähiön pahamaineisimpaan kortteliin.

– Tämä on vielä Ruotsia ja tästä eteenpäin ei. Eikö teitä pelota? Tämä on Ruotsin vaarallisin paikka, nuorukainen tivaa.

Myönnän auliisti pelkääväni Ruotsista irtautuneen alueen vartijaa ja hänen kuutta paikalla olevaa kaveriaan.

– Mutta ihmisiähän tässä kaikki ollaan, totean varovasti.

Tilanne saadaan laukaistuksi, kun alan kysellä Ruotsin poliisin toimivallasta alueella. Porukka selvästi innostuu aiheesta.

– Poliisi liikkuu alueella vain isompina neljän auton partioina. Jos meitä on paikalla paljon, poliisit eivät koskaan poistu autoistaan. He eivät uskalla, eräs miehistä kertoo.

Aukiolla, missä seisomme, on poliisin ympärivuorokautinen kameravalvonta. Kameran kohdalla oleva kerrostaloasuntokin on tyhjennetty poliisin käyttöön, miehet väittävät.

Ruotsalaisen yhteiskunnan tasa-arvoisuutta pidetään myyttinä.

– Ruotsi on paska maa. Esimerkiksi jokin aika sitten yksi meistä haavoittui jalkaan ammuskelussa. Ambulanssi soitettiin, mutta se tuli vasta tunnin päästä. Uhri oli pakko viedä itse sairaalaan, kertoo eräs jengiläinen.

Ambulanssikuljettajat pelkäävät aluetta, koska yksi sairasauto joutui muutama vuosi sitten kivityksen kohteeksi Rosengårdin koululla. Myös paloautot tulevat nykyisin alueelle vain poliisisaattueessa, väittää paikallinen lehti Sydsvenskan.

Rosengårdin levottomuudet ovat keskittyneet Herrgårdenin alueelle, jonka asukkaista 96 prosenttia on ulkomaalaisia. Lähes puolet – 47 prosenttia – asukkaista on 0–18-vuotiaita. Aikuisista vain 15 prosentilla on työpaikka.

 

Koulu kiinni ja lapset muualle, vaatii opettaja

Darine Chouaib toimii opettajana paikallisessa koulussa ja on nähnyt hyvin läheltä, miten syrjäytymisen kierre etenee.

– Perusongelma on siinä, että ihmiset on eristetty tänne. Itsellänikään ei ollut aikanaan Tanskasta  Ruotsiin muuttaessani käytännössä muita vaihtoehtoja kuin Rosengård. Asunnon sai vain täältä.

– Paikallinen koulu pitäisi lopettaa välittömästi ja siirtää lapset muihin kouluihin, ruotsalaislasten keskelle. Ainakin omat lapseni haluaisin täältä pois. Tanskassa he olivat tanskalaislasten keskellä, täällä vain maahanmuuttajien kanssa.

– Täällä on vain sotaa, nälkää ja köyhyyttä paenneita ihmisiä. Kun sellaiset kasvattavat lapsia, he tekevät sen niin kuin osaavat, mutta usein heillä on kaikenlaisia fiksaatioita.

– Kun tällaisten perheiden lapset viettävät kaiken aikansa vain keskenään, ongelmat alkavat kumuloitua, Chouaib tiivistää.

Chouaib kuitenkin sanoo, ettei Rosengård ole niin paha kuin maineensa. Hänen mukaansa jengit kontrolloivat pientä aluetta Rosengårdin keskustassa, jossa myös käydään huumekauppaa.

– Ei se meidän elämäämme vaikuta, hän toteaa.

– Gangsterit taistelevat keskenään, mutta tavalliset ihmiset auttavat toisiaan. 

 

 

Täydennetty klo 15.07: lisätty väliotsikon jälkeinen osuus.

Juttua täydennetty 8.10. klo 20.30: lisätty jutun loppuun lisää Chouaibin kommentteja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Suomessa ei riitä enää opettajia turvapaikanhakijoille

Keksitty hätämajoituskysely ihmetyttää asukkaita - rikosilmoitus tehty

Sipilä tuomitsee jyrkästi iskun vastaanottokeskukseen

SPR:n vastaanottokeskus yritettiin polttaa

Siilinjärven turvapaikkainfo kiinnosti The Washington Postia