Maanjäristykset ovat opettaneet Uuden-Seelannin Christchurchia valmistautumaan kriiseihin

Tavalliseen elämään on palattava, mutta tällä viikolla siitä yritetään tehdä mahdollisimman stressitöntä ja kivutonta. Näin tiivistää Uuden-Seelannin Christchurchissa asuva suomalainen Susanna Garner STT:lle sen, miten terrori-iskun ravistelemassa kaupungissa palattiin maanantaina arkeen.

Garner muutti Uuteen-Seelantiin hieman vajaa vuosi sitten suomalaisbrittiläisen perheensä kanssa. Hänen kaikki kolme lastaan, 18-vuotias tytär sekä 15- ja 13-vuotiaat pojat, käyvät samaa paikallista koulua.

Garner kertoo olevansa todella vaikuttunut siitä, miten koulussa asiaa on käsitelty.

–  Koulussa lapsia on tuettu, mutta asiasta ei ole tehty liian suurta numeroa.

Garner arvioi, että maanjäristysten takia Uudessa-Seelannissa tiedetään, miten kriiseihin pitää reagoida.

–  Koulut ovat olleet todella valmistautuneita lasten ohjaukseen.

Koulussa muistotilaisuus ja paikalla kuraattoreita

Perjantain ampumisen jälkeen koulu lähetti vanhemmille sähköpostin, jossa kerrottiin, miten koulussa oli ampumisen aikaan toimittu. Lisäksi sähköpostissa ohjeistettiin, miten iskua olisi hyvä käsitellä lasten kanssa. Sähköposti muun muassa ohjasi kuuntelemaan ja olemaan tukena mutta olemaan painostamatta lasta puhumaan.

Myös väkivaltaisia elokuvia oli ohjeistuksen mukaan syytä välttää.

Garnerin 13-vuotias poika Elias Garner kertoo, että koulussa järjestettiin myös heti maanantaina muistotilaisuus.

– Muutoin päivä oli suhteellisen tavallinen. Paikalla oli kuraattoreita, joille sai puhua.

Elias Garner oli iskun aikaan ilmastomielenosoituksessa ja hän oli juuri hakemassa ruokaa läheisestä ostoskeskuksesta, kun tieto tuli. Kauppakeskus suljettiin ja Elias Garner jäi sinne jumiin noin viideksi tunniksi.

Elias Garner kertoo jutelleensa tapahtumista koulussa kuraattorin kanssa.

– Oli todella hyvä, että koululla oli ihmisiä, joille saattoi käydä juttelemassa, jos oli surullinen.

Tentit peruttu koko viikolta

Susanna Garner sanoo, että lasten käymä koulu on yleensä tiukka. Maanantaina tunnit sai kuitenkin jättää väliin, vaikka koulu toimi muutoin normaalisti. Garner itse työskentelee yliopistossa ja hän kertoo, että tältä viikolta peruttiin kaikki tentit.

Samaa sanoo myös Lincolnin yliopistossa työskentelevä Niklas Lehto. Hän on asunut Christchurchissa noin 6,5 vuotta.

–  Tällä viikolla kaikki tehtävät, tentit ja aineet on peruttu. Ei haluta, että eniten kärsineet kärsivät vielä akateemisesti, hän sanoo.

Maanantaina myös yliopistossa järjestettiin muistotilaisuus ja henkistä tukea oli saatavilla. Lehto kertoo, että yliopistossa toimii aina ympäri vuorokauden puhelinlinja, jonne voi tiukan paikan tullen soittaa.

. Kaupungissa on totuttu selviytymään maanjäristysten takia .

Muutoin isku ei yliopistossa juuri näkynyt. Lehto arvioi, että osa on vielä sen verran sokissa, että puhuminen on vaikeaa.

–  Varmaan muutaman päivän päästä puhutaan jo enemmän. Yksi kollegani kuitenkin totesi, että isku on kamalinta, mitä Uudelle-Seelannille on tapahtunut.

Lehto arvioi, että ihmiset Christchurchissa ovat tottuneet selviytymään maanjäristysten takia.

–  Täällä on hirveän hyvä yhteishenki, joka tuli esille maanjäristyksen aikana. Kaikki puhalsivat yhteen hiileen. Kyllä ihmiset tästä toipuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.