Macron hurmasi Trumpin – "Mikään ei erota meitä koskaan"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tulivat silmiinpistävän hyvin toimeen Trumpin perjantaina päättyneellä Ranskan-vierailulla. Moni media näkikin, että Macron on vaihtanut taktiikkaa ja pyrkii vaikuttamaan Trumpiin imartelun ja kunnianosoitusten kautta.

Trump, 71, ja Macron, 39, eivät ole monissa asioissa luonnollisia liittolaisia. Macron on esimerkiksi puolustanut vahvasti Trumpin hylkäämää Pariisin ilmastosopimusta, ja myös vapaakaupan suhteen miesten näkemyksissä on selkeitä eroja.

Presidenttien yhteistyö alkoikin keväällä hieman kankeasti, mutta nyt he korostivat Yhdysvaltain ja Ranskan hyviä välejä ja maiden liittolaisuuden pitkää historiaa.

– Maamme ovat vahvempia ja siteemme on lujempi kuin koskaan, Trump sanoi vierailunsa päätyttyä.

– Mikään ei erota meitä koskaan, sanoi Macron ja totesi Trumpin läsnäolon vierellään olevan merkki ystävyydestä halki aikojen.

Vierailun lopuksi miehet kättelivät hymyillen lähes puolen minuutin ajan ja taputtelivat toisiaan selkään. Ero oli suuri toukokuuhun, jolloin Trump ja juuri presidentiksi noussut Macron tapasivat Brysselissä. Tuolloin heidän intensiivinen ja hieman kireän oloinen kättelynsä nousi otsikoihin.

 

Kunniavieraana paraatissa

 

CNN:n mukaan Trumpin Pariisin-visiitti kertoo Macronin tajunneen, että paras tapa vaikuttaa arvaamattomaan presidenttiin ei ole kritisoida ja läksyttää häntä, vaan imarrella. Sitä kautta Macron haluaa varmistaa Yhdysvaltain pysymisen liittolaistensa rinnalla ja samalla pönkittää omaa asemaansa Euroopan johtajien joukossa.

Pariisissa Trumpia kierrätettiin kahden päivän aikana nähtävyyksissä, ja torstai-iltana presidenttiparit illastivat Eiffel-tornissa. Perjantaina Trump oli kunniavieraana Ranskan kansallispäivän perinteisessä paraatissa, joka pidettiin Pariisin pääväylällä Champs-Elysees'llä.

Paraatissa juhlistettiin tällä kertaa myös Yhdysvaltain liittymistä ensimmäiseen maailmansotaan sata vuotta sitten. Tämän vuoksi paraatissa oli mukana noin 150 amerikkalaissotilasta sadan vuoden takaisissa univormuissa ja hävittäjien ylilentoihin osallistui kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien F-22-hävittäjää.

 

"Tuhoamme terrorismin"

 

Vaikka Trump ja Macron edustavat monissa asioissa eri ideologioita, he lupasivat nyt keskittyä asioihin, joissa Yhdysvaltain ja Ranskan intressit yhtenevät. Trump lupasi maiden taistelevan terrorismin kitkemiseksi.

– Yhdessä tuhoamme heidän turvasatamansa, lopetamme heidän rahoituksensa ja hävitämme heidän ideologiansa, Trump sanoi.

Pariisin hemmottelun jälkeen Trump lensi perjantai-iltana takaisin Yhdysvaltoihin, jossa häntä odottaa jatkuva Venäjä-kohu ja republikaanien tuskaisesti etenevä terveydenhuollon uudistus.