Makedonian EU-jäsenyysneuvottelut saattavat alkaa Suomen puheenjohtajakaudella

Maahanmuuton lisäksi EU-johtajat keskustelivat torstaina Brysselissä unionin laajentumisesta Länsi-Balkanille.

Etenkin Ranska ja Hollanti ovat ajaneet tiukkaa linjaa, eikä uusia jäsenyysneuvotteluja ole heti alkamassa. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk odotti kuitenkin EU-johtajien vahvistavan, että jäsenneuvottelut Makedonian kanssa voidaan aloittaa vuoden päästä kesäkuussa. Se edellyttää, että Makedonia jatkaa uudistuksia korruption kitkemiseksi ja hyvän hallinnon edistämiseksi.

Makedonian jäsenyysneuvottelut voivat siis käynnistyä Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella, joka alkaa ensi vuoden heinäkuussa.

Makedonian pääministeri Zoran Zaev kiitteli Brysselissä EU-maiden antamaa lupausta.

– EU-johtajat ovat sanoneet kyllä. Maamme ansaitsee sen, hän iloitsi.

Makedonian jäsenyyden tieltä poistui äskettäin iso este, kun maa pääsi sopuun nimestään Kreikan kanssa. Makedonian viralliseksi nimeksi on tulossa Pohjois-Makedonia.

Kreikka on tähän asti vastustanut Makedonian EU-jäsenyyttä. Naapurukset ovat kiistelleet vuosikausia siitä, voiko Makedonia käyttää nimeä, joka Kreikan mielestä viittaa sen pohjoiseen maakuntaan. Makedonian uusi nimi pitää vielä hyväksyä kansanäänestyksessä.

Länsi-Balkanin maat ovat lähentyneet EU:ta eri tahtiin. Serbian ja Montenegron kanssa jäsenyysneuvottelut ovat jo käynnissä, mutta jäsenyyden on arvioitu toteutuvan aikaisintaan vuonna 2025.

EU joutuu tasapainoilemaan suhteissaan Länsi-Balkanin maihin, sillä liian nuiva suhtautuminen voi johtaa siihen, että maat luisuvat Venäjän vaikutuspiiriin.