Maria-hurrikaanin uskotaan jatkavan voimistumistaan – uhkaa Karibian saaria

Karibian saaria uhkaava Maria-myrsky voimistuu todennäköisesti lisää lähipäivien aikana. Tällä hetkellä Maria on ykkösluokan hurrikaani viisiportaisella asteikolla.

Maria voimistunee kategorian neljä hurrikaaniksi, ennen kuin osuu Leewardsaarille, arvioi Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus.

Hurrikaani oli noin 165 kilometrin päässä Barbadoksen saaresta varhain maanantaina Suomen aikaa. Sen tuulet puhalsivat noin 37 metriä sekunnissa.

– Sääennusteen mukaan Marian keskus liikkuu kohti Leewardsaaria maanantaina illalla. Ennusteen mukaan Maria voimistuu nopeasti seuraavien 48 tunnin aikana, kerrotaan hurrikaanikeskuksesta.

Hurrikaanikeskuksen mukaan Maria voi aiheuttaa vaarallisia myrskyvuoksia sekä valtavia ja tuhoisia aallokoita. Keskuksen mukaan merenpinnan nopea nouseminen ja aallokot voivat nostaa vedenpinnan korkeutta 1,2–1,8 metriä Leewardsaarilla.

 

Guadeloupella "punainen hälytys"

 

Marian vuoksi on annettu hurrikaanivaroitus muun muassa Karibianmerellä sijaitseville Guadeloupelle, Martiniquelle ja Dominicalle. Guadeloupelle on annettu mahdollisten tulvien vuoksi "punainen varoitus". Saaren koulut, liikeyritykset ja virastot ovat kiinni maanantaina.

Lievempiä varoituksia annettiin muun muassa Irma-hurrikaanin runnomille Saint Martinille, Saint Barthelemylle, Yhdysvaltain Neitsytsaarille ja Brittiläisille Neitsytsaarille.

Irma-hurrikaani aiheutti Karibian saarilla noin 40 ihmisen kuoleman, esimerkiksi Saint Martinilla kuoli 15 ihmistä. Sen jälkeen hurrikaani siirtyi Floridaan ja aiheutti ainakin 20 ihmisen kuoleman.

 

Myös Jose ja Lee riehuvat Atlantilla

 

Marian lisäksi Atlantin valtamerellä riehuvat Jose- ja Lee-myrskyt. Maria kuitenkin aiheuttaa suurimman vaaran Irma-hurrikaanin runnomalla Karibianmerellä.

Ykkösluokan hurrikaani Jose sivuaa Yhdysvaltain itärannikkoa. Josen myrskyn silmän ei uskota iskevän itärannikolle, mutta hurrikaanin on varoitettu aiheuttavan rannikolle muun muassa vaarallista ristiaallokkoa, kertoo CNN. Hurrikaanikeskuksen mukaan Josen aiheuttamat aallokot tuntuvat myös Bermudalla ja Bahamasaarilla.

Lee-myrsky puolestaan laantui sunnuntaina trooppisesta myrskystä trooppiseksi matalapaineeksi. Leen uskotaan jatkavan heikkenemistään lähipäivien aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.