Maria vahvistui takaisin viitosluokan hurrikaaniksi

Hurrikaani Maria näyttäisi ohittavan Floridan niemimaan itäpuolelta, ilmenee Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen arviosta.

Ennusteen mukaan Marian reitti kulkee Puerto Ricon, Dominikaanisen tasavallan, Haitin sekä Kuuban itäosan yli. Bahamasaarten kohdalla Maria olisi perjantaina Suomen aikaa.

Hurrikaani rantautui tiistaiaamuna Suomen aikaa saarivaltio Dominicalle, missä se on aiheuttanut laajaa tuhoa. Myrsky heikentyi Dominicalle saavuttuaan tilapäisesti kategorian neljä hurrikaaniksi, mutta vahvistui sitten taas ylimpään luokkaan viisi. Tuulen nopeus oli runsaat 71 metriä sekunnissa.

Karibianmerellä seuraavaksi hurrikaani on iskeytymässä Guadeloupen saarelle. Aluehallitus antoi varoituksen, että saaren asukkaiden ei pidä missään tapauksessa mennä ulkosalle. Ranska antoi jo puolenyön jälkeen Suomen aikaa evakuointimääräyksen Guadeloupen riskialueille.

Myös Puerto Ricon asukkaita varoitettiin Maria-myrskystä.

St. Lucian saarella Marian on raportoitu aiheuttaneen rankkasateita, tulvia, maanvyöryjä ja sähkökatkoja. Loukkaantuneista tai kuolleista ei toistaiseksi ole tietoa.

 

Pääministeri evakkoon - katto irtosi

 

Dominican pääministeri Roosevelt Skerrit kertoi CNN:lle, että hänet jouduttiin pelastamaan asunnostaan myrskytuulen revittyä katon irti.

– En usko, että monikaan Dominican katto kesti hurrikaanin. Se pysyi maamme yllä heltymättömänä hyvin pitkän aikaa.

Facebook-sivullaan Skerrit arvioi, että Dominica oli "menettänyt kaiken, mitä rahalla voi ostaa ja korvata". Hän kertoi pelkäävänsä eniten sitä, että maanvyöryt ovat aiheuttaneet loukkaantumisia, ehkä kuolemiakin.

Dominican viranomaiset kehottivat aiemmin rannikon asukkaita siirtymään syvemmälle sisämaahan. Kaikki hätämajoitussuojat avattiin ja lentokentät sekä satamat suljettiin.

Marian on varoitettu olevan mahdollisesti katastrofaalinen myrsky. Sen on ennakoitu tuovan mukanaan kaatosateita ja jättimäisiä aaltoja.

Dominica kärsi viitoskategorian hurrikaanista vuonna 1979, kun massiivisia tuhoja ja useita kuolemia aiheuttanut David-hurrikaani iski saarelle.

 

Irman tuhoja ei ehditty korjata ennen seuraavaa myrskyä

 

Marian lisäksi Atlantilla riehuvat Jose- ja Lee-myrskyt. Ykkösluokan hurrikaani Josen ei uskota rantautuvan Yhdysvaltoihin, vaan sivuavan maan itärannikkoa. Hurrikaanin on kuitenkin varoitettu aiheuttavan rannikolle muun muassa vaarallista ristiaallokkoa.

Lee-myrsky laantui sunnuntaina trooppisesta myrskystä trooppiseksi matalapaineeksi. Leen on uskottu jatkavan heikkenemistään.

Alle kaksi viikkoa sitten ennätyksiä rikkonut Irma-hurrikaani riehui Karibialla ja Floridassa. Irma-myrsky tappoi Karibian saarilla noin 40 ihmistä, minkä jälkeen se siirtyi Floridaan surmaten myös siellä lukuisia ihmisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ennuste: Maria-hurrikaani ohittanee Floridan itäpuolelta

Maria voimistui voimakkaimpaan mahdolliseen hurrikaaniluokkaan – pieni Dominica jättimyrskyn reitillä