May käväisi "helvetissä" – keskustelut brexitistä jatkuvat, vaikka aika on käymässä vähiin

–  Pääministeri May, onko tämä helvetti?

Tämä oli yksi kysymyksistä, joihin toimittajat hakivat torstaina vastausta EU-komission aulassa Theresa Maylta. Toimittaja huikkasi kysymyksen pääministerille, kun tämä oli menossa tapaamiseen komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa.

Mayn uusin yritys hakea selkänojaa Brysselistä näytti valuvan hukkaan. Pieni voitto oli sentään se, että keskusteluiden kerrottiin jatkuvan.

Heti maanantaina neuvottelijat tapaavat Strasbourgissa tarkoituksenaan selvittää, miten Britannian parlamentti saataisiin tukemaan valmista erosopimusta. May ja Juncker arvioivat tilannetta uudelleen ennen helmikuun loppua.

–  Keskustelu oli jämäkkä mutta rakentava, yhteisessä lausunnossa kuvattiin tapaamisen jälkeen.

Britannian parlamentin kannan kääntäminen on vaikeaa, ellei sopimuksen Irlannin rajaa koskevaan hätäratkaisuun kosketa.

Sopimuksen murskaluvuin torjunut parlamentin alahuone vastustaa ajatusta siitä, että Britannia voitaisiin sitoa tulliliittoon EU:n kanssa ilman määräaikaa. Hätäjärjestely otettaisiin käyttöön, jos neuvottelut tulevasta suhteesta epäonnistuvat.

Torstaina vahvistettiin jälleen kerran, että EU ei ole valmis avaamaan erosopimusta. Hätäjärjestelyä ei siis oltaisi muuttamassa.

Junckerin kuitenkin kerrottiin "ilmaisseen avoimuutensa" sille, että erilliseen poliittisen julistukseen tulevasta suhteesta tehtäisiin lisäyksiä. Britannian pysyminen jonkinlaisessa tullijärjestelyssä voisi varmistaa sen, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin välinen raja pysyy avoimena ilman rajaesteitä. Se on Britannian ja EU:n yhteinen tavoite.

Mayn vierailua värittivät EU-johtajan puheet erityisestä paikasta helvetissä. Huippukokouksia johtava Donald Tusk sivalsi vierailun aattona pohdiskelemalla, miltä näyttää se erityinen paikka helvetissä, niille brexitläisille, joilla ei ollut pienintäkään suunnitelmaa eron toteuttamisesta turvallisesti.

May kertoi toimittajille ottaneensa lausunnon esiin tavattuaan Tuskia Brysselissä.

–  Se ei ollut avuksi ja aiheutti laajaa tyrmistystä Britanniassa. Huomautin hänelle, että meidän pitäisi molempien työskennellä varmistaaksemme Britannialle ja EU:lle tulevaisuudessa läheisen suhteen, May sanoi.

"Toteutan brexitin aikataulussa"

Britannian pitäisi jättää EU 29. maaliskuuta, johon on noin 50 päivää aikaa.

–  Minä aion toteuttaa brexitin ja toteutan sen aikataulussa, May vakuutti.

Jos Britannia pyytäisi lisäaikaa, EU-johtajat päättäisivät sen myöntämisestä todennäköisesti huippukokouksessa. Seuraava normaali huippukokous on koolla 21.–22. maaliskuuta.

Myös Suomessa on varauduttu Britannian hallitsemattomaan lähtöön ilman sopimusta. Valtioneuvosto antoi torstaina erillislain, jolla pidennetään Britannian kansalaisten oikeutta oleskella Suomessa vuoden 2020 loppuun.