Media: Norjan ex-pääministeriä tentattiin lentokentällä USA:ssa

Norjan entinen pääministeri Kjell Mange Bondevik joutui Yhdysvaltain rajaviranomaisten tentattavaksi matkalla maan presidentin Donald Trumpin isännöimälle rukousaamiaiselle. Tapauksesta kertovat ainakin norjalaiset TV 2 ja VG-lehti sekä yhdysvaltalainen ABC7.

Tenttauksen aiheutti ilmeisesti se, että Bondevik oli vieraillut Iranissa vuonna 2014 ja hänellä oli passissaan leima vierailusta. Bondevikin diplomaattipassista selviää kuitenkin myös, että hän on Norjan entinen pääministeri.

Tapaus sattui tiistai-iltana Dullesin kansainvälisellä lentoasemalla. Yhteensä jupakka aiheutti Bondevikille noin tunnin viivytyksen, josta 40 minuuttia kului odotteluun ja 20 minuuttia rajaviranomaisten haastatteluun.

– Tietenkin ymmärrän pelon siitä, että terroristeja pääsisi maahan, Bondevik kommentoi ABC7:lle.

– Sen olisi kuitenkin pitänyt riittää, että minulta löytyi diplomaattipassi.

Bondevikin mukaan rajaviranomaisten tekemä selvitys ei kuitenkaan johtunut Trumpin määräämistä maahantulorajoituksista. Yhdysvalloissa tuli jo vuonna 2015 voimaan laki, jonka kiristi matkustussäädöksiä niillä, jotka ovat vierailleet muun muassa Iranissa vuoden 2011 kevään jälkeen. Nämä henkilöt eivät voi matkustaa Yhdysvaltoihin Visa Waiver -ohjelman puitteissa, vaan he tarvitsevat tavallisen viisumin. Poikkeus ovat kuitenkin sellaiset henkilöt, jotka ovat vierailleet rajoituslistalla olevissa muslimimaissa kansainvälisten tai alueellisten järjestöjen tehtävissä. Bondevik kertoi, että hän oli etukäteen tarkistanut Yhdysvaltain Oslon-lähetystöstä, että Esta-matkustuslupa riittää hänelle.

Bondevik johtaa Oslo Center -nimistä ihmisoikeusjärjestöä. Iranin-vierailu liittyy maassa järjestettyyn ihmisoikeuskonferenssiin.

Bondevikin tenttauksesta kertoi Suomessa aamulla Helsingin Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Brasilian Bolsonaro kimpaantui maan suurimmalle televisiokanavalle koronatoimien arvostelusta

Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Valko-Venäjällä presidentinvaaliäänestyksen jälkeen

Kreikan tulvissa on kuollut viisi ihmistä – joet tulvivat yli äyräidensä

Virallisen ovensuukyselyn mukaan Lukashenko saisi presidentinvaaleissa lähes 80 prosentin kannatuksen – Valko-Venäjän äänestyspaikoilla pitkiä jonoja

Moottoripyörällä liikkuneet asemiehet tappoivat Nigerissä kuuden ranskalaisturistin ja kahden paikallisen seurueen

Yhdysvalloissa ylittyi 5 miljoonan vahvistetun koronatartunnan rajapyykki, Uusi-Seelanti sinnitellyt jo sata päivää ilman tartuntoja

Suomalaistutkijat: Lupaus uusista vaaleista ei pura Beirutin jännitteitä, tarvetta myös kansainväliselle painostukselle – "Ilmapiiri on sekoitus totaalista väsymystä ja vihaa"

Öljyntorjunta Mauritiuksella ei ota onnistuakseen – oppositio vaatii jo ministereiden eroa vitkuttelun vuoksi

Protestit yltyivät jälleen Beirutissa, poliisi käyttänyt kyynelkaasua

Uudessa-Seelannissa sata päivää vailla koronatartuntoja, mutta terveysviranomaiset varoittelevat itsetyytyväisyyden vaaroista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.