Media: Norjan ex-pääministeriä tentattiin lentokentällä USA:ssa

Norjan entinen pääministeri Kjell Mange Bondevik joutui Yhdysvaltain rajaviranomaisten tentattavaksi matkalla maan presidentin Donald Trumpin isännöimälle rukousaamiaiselle. Tapauksesta kertovat ainakin norjalaiset TV 2 ja VG-lehti sekä yhdysvaltalainen ABC7.

Tenttauksen aiheutti ilmeisesti se, että Bondevik oli vieraillut Iranissa vuonna 2014 ja hänellä oli passissaan leima vierailusta. Bondevikin diplomaattipassista selviää kuitenkin myös, että hän on Norjan entinen pääministeri.

Tapaus sattui tiistai-iltana Dullesin kansainvälisellä lentoasemalla. Yhteensä jupakka aiheutti Bondevikille noin tunnin viivytyksen, josta 40 minuuttia kului odotteluun ja 20 minuuttia rajaviranomaisten haastatteluun.

– Tietenkin ymmärrän pelon siitä, että terroristeja pääsisi maahan, Bondevik kommentoi ABC7:lle.

– Sen olisi kuitenkin pitänyt riittää, että minulta löytyi diplomaattipassi.

Bondevikin mukaan rajaviranomaisten tekemä selvitys ei kuitenkaan johtunut Trumpin määräämistä maahantulorajoituksista. Yhdysvalloissa tuli jo vuonna 2015 voimaan laki, jonka kiristi matkustussäädöksiä niillä, jotka ovat vierailleet muun muassa Iranissa vuoden 2011 kevään jälkeen. Nämä henkilöt eivät voi matkustaa Yhdysvaltoihin Visa Waiver -ohjelman puitteissa, vaan he tarvitsevat tavallisen viisumin. Poikkeus ovat kuitenkin sellaiset henkilöt, jotka ovat vierailleet rajoituslistalla olevissa muslimimaissa kansainvälisten tai alueellisten järjestöjen tehtävissä. Bondevik kertoi, että hän oli etukäteen tarkistanut Yhdysvaltain Oslon-lähetystöstä, että Esta-matkustuslupa riittää hänelle.

Bondevik johtaa Oslo Center -nimistä ihmisoikeusjärjestöä. Iranin-vierailu liittyy maassa järjestettyyn ihmisoikeuskonferenssiin.

Bondevikin tenttauksesta kertoi Suomessa aamulla Helsingin Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Ukraina epäileväinen Iranin arvioista: liian aikaista sanoa, että kone ammuttiin alas inhimillisen virheen vuoksi

Vankilassa istuvaa oppositioehdokasta ei päästetä ehdolle Valko-Venäjän presidentinvaaleihin  –  toinen oppositioehdokas hylättiin puuttuvien allekirjoitusten takia

Varoitus Britanniassa – koronan toinen aalto voi vaatia 120  000 henkeä

Kiina syyttää Hongkongin demokratialiikettä vallankumouksen lietsonnasta

Macron ajaa maskipakkoa julkisissa tiloissa – Ranskan kansallispäivän sotilasparaatista luovuttiin koronan takia

Yhdysvaltain ja Kiinan kiista kärjistymässä entisestään: ulkoministeri Pompeo kutsui Kiinan aluevaatimuksia laittomiksi, Kiina syyttää Yhdysvaltoja alueellisen rauhan horjuttamisesta

Salainen kirjeenvaihto valottaa tarinaa Australian "suurimman poliittisen ja perustuslaillisen kriisin" takana: Kuningatar Elisabet tiesi, että kenraalikuvernööri harkitsi pääministerin syrjäyttämistä 1970-luvulla

Yhdysvalloissa 5,4 miljoonaa ihmistä menetti sairausvakuutuksen koronapandemian seurauksena, käy ilmi tuoreesta arviosta

Ulkoministeri Haavisto toivoo Puolan presidentin huomioivan myös vähemmistöön jääneiden kannat

EU-maa Puola on matkalla kohti yhä autoritaarisempaa ja jakautuneempaa valtiota, uskoo asiantuntija – "Tämänkaltaista järjestelmää ei enää äänestetä kumoon"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.