Media: Putinia karkottamaan lähtenyt siperialaisshamaani on lähetetty psykiatriseen tarkkailuun

Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia karkottamaan lähtenyt siperialaisshamaani on lähetetty psykiatriseen tarkkailuun, kertoo uutissivusto Meduza.

Asiasta kertoivat Meduzan mukaan Sahan tasavallan terveysviranomaiset.

Viranomaisten mukaan Gabishev laitetaan asiantuntijoiden syyniin, ja jos hänestä löytyy "poikkeamia", hänelle tarjotaan hoitoa.

Aleksander Gabishev oli lähtenyt kävellen kotikaupungistaan Jakutskista noin 8  000 kilometrin matkalle kohti Moskovaa, jossa hänen oli määrä manata Putinin henki. Gabishev on kuvaillut Putinia demoniksi.

Poliisi kertoi eilen pidättäneensä Gabishevin lähellä Siperiassa sijaitsevaa Baikal-järveä. Shamaani oli ehtinyt kävellä noin kolmanneksen suunnitellusta vaelluksestaan. Hänen seuraajiensa mukaan naamioituneet viranomaiset veivät shamaanin.

Poliisin mukaan shamaani oli määrä lähettää takaisin Sahan tasavaltaan, jossa hän oli poliisin mukaan etsintäkuulutettu rikoksen vuoksi

Gabishev aloitti vaelluksensa maaliskuussa mukanaan vain yksinkertainen kärry, jossa oli hänen telttansa ja omaisuutensa. Hänen oli määrä saavuttaa Moskova vuonna 2021.

"Vanha KGB:n toimintatapa"

Oppositio on syyttänyt viranomaisia psykiatrisen hoidon käyttämisestä rangaistuksenomaisesti. Taktiikkaa hyödynnettiin neuvostoaikoina laajasti poliittisia toisinajattelijoita vastaan. Poliittiset vastustajat laitettiin lukkojen taakse skitsofrenia- tai vainoharhadiagnoosin verukkeella.

–  Putin tosissaan pelästyi shamaania, joka kulkee kärryn kanssa, ja määräsi hänet vangittavaksi mielisairaalaan. Vanha KGB:n toimintatapa, kirjoitti oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi Twitterissä.

–  Ihmistä voidaan pitää siellä vaikka ikuisesti ilman oikeuden määräystä tai edes oikeusjuttua, hän kirjoitti.

Gabishevin pidättämisen jälkeen hänen tukijansa julkaisivat videoita, joissa he jatkoivat vaellusta jäljellä olevien matkalaisten kesken. Heillä oli käsissään lippuja, joissa oli kuva pidätetystä shamaanista ja iskulause "Shamaanin tie: Vapauden palauttamiseksi Venäjälle!"

–  Turvallisuuspalvelu pidätti johtajamme, kertoi Gabishevin kanssa matkannut Viktor Jegorov.

–  Meidän tehtävämme on jatkaa tätä vaellusta varmistaaksemme hänen vapautensa.

Gabishev ehti saada vaelluksensa alkutaipaleella seuraajia mukaansa matkansa varrelta. Näistä osa tosin pidätettiin yhteenotoissa siperialaisessa Ulan-Uden kaupungissa elokuussa, kun joukko kilpailevia shamaaneja yritti estää miehen pääsyn kaupunkiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Saksa kehottaa Kreikkaa ja Turkkia neuvottelemaan erimielisyyksistä ja välttämään yhteenottoa

Suomen valtiojohto huolissaan Valko-Venäjän tilanteesta

Tuore sopimus osoittaa, että arabimaiden rintama Israelin suhteen rakoilee – "Maan ei tarvitse tehdä enää palestiinalaisten suhteen myönnytyksiä"

EU-komission puheenjohtaja vaatii Valko-Venäjälle sanktioita – tehtaiden ja tuotantolaitosten lakot jatkuvat

Afganistanissa on aloitettu 400 taleban-vangin vapauttaminen

EU:n ulkoministerit järjestävät ylimääräisen kokouksen jännitteistä maailmalla – asialistalla muun muassa Valko-Venäjän tilanne

Yhdysvaltalaissuurlähettiläs: Israel ei ole hylännyt suunnitelmiaan liittää osia palestiinalaisalueista itseensä – Trumpin mukaan suunnitelma ei ole juuri nyt pöydällä

Uudessa-Seelannissa koronatartunnat levisivät Aucklandin keskittymästä kaupungin ulkopuolelle

Libanon julisti Beirutiin kahden viikon poikkeustilan – ihmisoikeusjärjestö pelkää mielenosoitusten tukahduttamista

Valkovenäläismies STT:lle: Valtion median toimittajat irtisanoutuvat ja tehtaat lakkoilevat historiallisessa protestiliikkeessä Valko-Venäjällä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.