Melkein viidesosa suomalaisista toimittajista on saanut uhkauksia

Lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista toimittajista on saanut vihapalautetta viime vuosien aikana, kertoo tuore tutkimusartikkeli. Vihapalautetta kertoo saavansa säännöllisesti 15 prosenttia journalisteista. Liki viidesosa journalisteista välttää käsittelemästä tiettyjä aiheita työssään ulkoisen paineen pelossa.

Tutkimuksessa lähes viidesosa (18 prosenttia) journalisteista kertoi, että heitä on viimeisten kolmen vuoden aikana uhattu joko heihin itseensä, läheisiin tai omaisuuteen kohdistuvalla väkivallalla.

Nordicom Review -tiedelehdessä viime viikolla julkaistu artikkeli perustuu Tampereen yliopiston maaliskuussa 2017 verkossa toteuttamaan kyselytutkimukseen, johon vastasi 875 suomalaista journalistia.

 

Tunteiden kuohu kohdistuu kirjoittajaan

 

Tutkija Ilmari Heinonen Tampereen yliopiston viestintätieteiden tiedekunnasta kertoo, että aiheet, joita toimittajat välttävät, nousivat esille kyselyn avoimissa vastauksissa.

Kyseisiä aiheita ovat muun muassa maahanmuutto, Venäjä, seksuaalivähemmistöt, uskonto ja Israel. Heinosen mukaan aiheet ovat samoja, jotka nousivat esille myös Journalisti-lehden vuonna 2016 tekemässä kyselytutkimuksessa.

– Kyse on tietyistä yhteiskunnassa pinnalla olevista aiheista, jotka herättävät isoja tunteita, Heinonen sanoo STT:lle.

 

"Nuoremmat eivät pidä poliitikkojen vihaisia puheluita ammattilaismaisena"

 

Kyselyssä toimittajilta kysyttiin myös poliitikkojen vaikutusvallasta oman työpaikan uutisointiin. Liki neljännes (24 prosenttia) toimittajista kokee, että poliitikot ovat kykeneviä vaikuttamaan heidän oman työnantajansa tuottamaan journalismiin.

Eräs kyselyyn vastanneista arvioi, että nuoremmat toimittajat eivät enää pidä ammattilaismaisena toimintana sitä, että poliitikot soittelisivat vihaisina toimittajille, kuten he ovat ennen tehneet.