Merkel hoputtaa Britanniaa aloittamaan brexit-neuvottelut – Mayn puolue sai eniten paikkoja parlamenttivaaleissa, mutta menetti enemmistön

Saksan liittokansleri Angela Merkel hoputtaa Britanniaa aloittamaan nopeasti brexitiä koskevat neuvottelut EU:n kanssa. Merkelin mukaan EU odotti, että Britannian parlamenttivaalit saadaan pidettyä, mutta nyt neuvottelujen on hänen mukaansa aika alkaa.

Asiaa Meksikon vierailullaan kommentoinut Merkel myös sanoi, että EU puolustaa jäljelle jäävien jäsenmaiden etuja ja Britannia puolustaa omaa etuaan. Tästä huolimatta EU haluaa Merkelin mukaan säilyttää hyvät suhteet Britanniaan.

Merkelin mukaan neuvottelut alkavat lähipäivinä.

Macron ja Trump onnittelivat Mayta

Ranskan ja Yhdysvaltain presidentit ovat puolestaan onnitelleet Britannian pääministeri Theresa Mayta parlamenttivaalien tuloksen johdosta. Mayn kanslian mukaan sekä Ranskan presidentti Emmanuel Macron että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump soittivat Maylle.

Onnittelupuheluista uutisoi muun muassa BBC.

Mayn konservatiivipuolue sai eniten paikkoja torstain vaaleissa. Puolue kuitenkin menetti paikkoja sekä enemmistönsä parlamentin alahuoneessa. Työväenpuolue sen sijaan sai vaaleissa useita uusia paikkoja.

Konservatiivipuolue sai 318 paikkaa ja työväenpuolue 262 paikkaa.

May: Uusi hallitus vie maan ulos Euroopan unionista kuten sovittu

Mayn konservatiivipuolue muodostaa hallituksen yhdessä Pohjois-Irlannin Demokraattisen unionistipuolueen DUP:n kanssa. Eilen pitämässään lyhyessä puheessa May sanoi myös, että uusi hallitus vie Britannian ulos Euroopan unionista, kuten aiemmin on sovittu.

Lisäksi May lupasi, että hänen hallituksensa tarjoaa Britannialle varmuutta ja turvallisuutta.

Avainministerit jatkavat Britanniassa vaalitappiosta huolimatta

Britanniassa avainministerit jatkavat toimissaan konservatiivien vaalitappiosta huolimatta. Mayn kansliasta kerrottiin perjantaina, että valtiovarainministeri Philip Hammond ja ulkoministeri Boris Johnson jatkavat ministeriöidensä johdossa. Samoin tekevät myös brexitistä vastaava ministeri David Davis, puolustusministeri Michael Fallon ja sisäministeri Amber Rudd.