Merkel ja Schulz mittaavat suosiotaan Saksan jättiosavaltiossa

Saksassa väkiluvultaan suurin osavaltio Nordrhein-Westfalen äänestää tänään aluevaaleissaan. Liittokansleri Angela Merkelin johtamat kristillisdemokraatit ja hänen haastajansa Martin Schulzin sosiaalidemokraatit ovat olleet kannatuskyselyissä melko tasaväkisiä, joskin Schultzin johtaman SPD:n kannatus on lopahtanut alkukevään nosteesta.

Nordrhein-Westfalenin vaalitulosta pidetään tärkeänä suunnannäyttäjänä sille, mihin suuntaan puolueiden valtasuhteet ovat kehittymässä. Kyseessä ovat viimeiset aluevaalit ennen syksyn liittopäivävaaleja.

Osavaltio on perinteisesti ollut vahvasti SPD:n takana, mutta Merkelillä uskotaan nyt olevan mahdollisuus voittoon. Demarit ovat hävinneet kahdet pienemmät osavaltiovaalit ensin Saarlandissa ja sitten Schleswig-Holsteinissa.

Sekä Schulz että Merkel ovat kampanjoineet ahkerasti ympäri osavaltiota. Ennen vaalipäivää Schulz esiintyi itsevarmasti.

– Joskus hävitään, joskus voitetaan. Minulla on tunne, että sunnuntaista tulee päivä, jolloin sanomme, että me voitamme, Schulz sanoi kannattajilleen torstaina.

Oikeistopopulistit pyrkivät läpi

Vaaleissa nähdään myös, mikä on maahanmuuttovastaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) kannatus. Oikeistopopulistinen puolue pyrkii saamaan ensimmäiset edustajansa Nordrhein-Westfalenin alueparlamenttiin. Jos AfD onnistuu pääsemään läpi, sillä on edustus 13 osavaltiossa 16:sta.

Nordrhein-Westfalenissa äänioikeutettuja on yli 13 miljoonaa, ja siellä asuu noin viidesosa Saksan väestöstä. Osavaltiossa sijaitsevat muun muassa Kölnin ja Düsseldorfin kaupungit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.