Mielenosoittajat marssivat Helsingissä – "Vastustan näiden kahden tyrannin kohtaamista"

Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia ja Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kritisoiva Helsinki Calling -mielenosoitus on kerännyt paikalle noin 2 500 osallistujaa, kertoo poliisi. Osa heistä tosin lienee myös turisteja.
Mielenosoittajat ovat kokoontuneet helteisessä säässä Senaatintorille, jossa pidetään puheita ja järjestetään muuta ohjelmaa. Paikalle ovat lupautuneet muun muassa kirjailija Sofi Oksanen ja yrittäjä Peter Vesterbacka.
Tapahtumaa seuraamassa on paljon kansainvälistä mediaa. Yhdysvaltalaisen uutiskanava MSNBC:n toimittaja kuvaili mielenosoitusta "enemmän kesäfestivaaliksi kuin protestiksi".
Poliisi seuraa tapahtumaa ja tviittaa siitä suomeksi, ruotsiksi, venäjäksi ja englanniksi.

Putinin ja Trumpin politiikan vastustaja toivoo riemukasta mielenosoitusta

Omatekoista Be brave, Putin, try democracy -kylttiä kantanut Milla Halme kertoi STT:lle olevansa paikalla, koska ei hyväksy maanantaina Helsingissä tapaavien Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien politiikkaa.
– Vastustan näiden kahden tyrannin kohtaamista ja heidän ihmisoikeuksia polkevaa politiikkaansa, Halme sanoo.
Mielenosoituksen Halme toivoo olevan riemukas, mutta rauhallinen.
– Toivottavasti liikkeellä on iso ja riemukas massa, Halme sanoi, kun järjestäjät alkoivat ohjata ihmisiä järjestäytymään kulkueeksi banderollien taakse ja yhtymään yhteiseen Helsinki calling for human rights -huutoon.

Welcome Trump -mielenilmauksessa parikymmentä ihmistä
Helsingissä järjestetään myös muita mielenilmauksia tapaamisen tiimoilta.
Perussuomalaisten nuorten järjestämään Welcome Trump -mielenilmaukseen saapui Helsingin poliisin mukaan noin 50 ihmistä.
Mielenilmaus järjestettiin Helsingin Narinkkatorilla. Mielenosoittajat olivat pukeutuneet amerikkalaishenkisesti, yksi muun muassa Setä Samuliksi. Ihmiset kantavat muun muassa Welcome Trump -lakanoita.
– Halusimme kunnioittaa jäsenistömme toiveita. Trumpin maahanmuuttopolitiikka miellyttää jäsenistöämme, sanoo perussuomalaisten nuorten kolmas varapuheenjohtaja Liina Isto STT:lle.
Welcome Trump -mielenilmaukseen saapui myös katupartioistaan tunnetun Soldiers of Odin -järjestön edustajia.
Soldiers of Odinit eivät halunneet kommentoida toimintaansa paikalla olevalle STT:n toimittajalle. Yksi heistä kuitenkin sanoi, että he ovat katsomassa, että kaikki sujuu rauhallisesti. Mies luonnehti toimintaa "rennoksi ulkoiluksi."
He eivät ottaneet kantaa siihen, ketä he tukevat. Lehtikuvan valokuvassa järjestön edustajat näyttivät kuitenkin kyykistyneen Trump-lakanan edessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Yhdysvaltain ja Kiinan kiista kärjistymässä entisestään: ulkoministeri Pompeo kutsui Kiinan aluevaatimuksia laittomiksi, Kiina syyttää Yhdysvaltoja alueellisen rauhan horjuttamisesta

Salainen kirjeenvaihto valottaa tarinaa Australian "suurimman poliittisen ja perustuslaillisen kriisin" takana: Dokumentit osoittavat kuningatar Elisabetin tienneen, että kenraalikuvernööri harkitsi pääministerin syrjäyttämistä 1970-luvulla

Yhdysvalloissa 5,4 miljoonaa ihmistä menetti sairausvakuutuksen koronapandemian seurauksena, käy ilmi tuoreesta arviosta

Ulkoministeri Haavisto toivoo Puolan presidentin huomioivan myös vähemmistöön jääneiden kannat

EU-maa Puola on matkalla kohti yhä autoritaarisempaa ja jakautuneempaa valtiota, uskoo asiantuntija – "Tämänkaltaista järjestelmää ei enää äänestetä kumoon"

Nelson Mandelan diplomaattitytär Zindziswa Mandela kuoli – "Hän palveli Etelä-Afrikkaa hyvin"

Puolan vaaleja leimasivat vaalitarkkailijoiden mukaan vihamielisyys ja median puolueellisuus

WHO: Pandemiasta ei palata lähitulevaisuudessa "vanhaan normaaliin" – "Tästä pandemiasta ei ole oikotietä ulos"

Lähes 10 miljoonaa lasta ei välttämättä palaa kouluun koronarajoitusten jälkeen, arvioi järjestö

Ovensuukysely: Duda kasvattaa niukkaa johtoaan Puolan presidentinvaaleissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.