Miljardöörin puolueen voiton ylivoimaisuus Tshekissä yllätti tutkijan

Tshekin eilisten parlamenttivaalien iso yllätys on keskusta-oikeistolaisen ANO-puolueen voiton ylivoimaisuus, sanoo vanhempi tutkija Katalin Miklossy Aleksanteri-instituutista.

– Sen jälkeen, kun Tshekki ja Slovakia erosivat vuonna 1993, ei yksikään puolue ole saanut näin valtavaa voittoa suhteessa muihin,  Miklossy sanoo. Seuraavaksi tullut oikeistopuolue ODS jäi kannatuksessa kolmannekseen miljardööri Andrej Babisin johtamasta vaalivoittajasta.

Lähes 30 prosentin kannatuksensa turvin EU-kriittinen ANO pääsee muodostamaan hallitusta hyvistä asemista. Puolue on saamassa 78 paikkaa 200-paikkaiseen parlamenttiin, ja Miklossyn mukaan se pyrkinee yksinkertaiseen enemmistöön pienpuolueiden turvin.

– Piraattipuolue on helpoin hallituskumppani, tutkija arvioi. Vaalien kakkonen ODS on jo ilmoittanut, että se ei lähde samaan hallitukseen vaalivoittajan kanssa.

Piraattipuolueen nousua kolmannelle sijalle ja parlamenttiin Miklossy kutsuu jymy-yllätykseksi. Puolue sai vaaleissa huomattavasti enemmän ääniä kuin väistyvän hallituksen pääministeripuolue sosiaalidemokraatit, jonka tulos romahti.

Demareita enemmän ääniä sai myös äärioikeistolainen Vapaus ja suora demokratia (SPD), jonka äänisaalista Miklossy kutsuu huolestuttavaksi.

 

"Tshekkejä ei ole helppo jymäyttää"

 

Tshekin rikkaimpiin kuuluva Babis perusti ANO-puolueen vuonna 2011, ja sen nousu on ollut nopeaa. Edellisvaaleissa se oli jo maan toiseksi suurin, nyt selvä voittaja. Tshekit asettuivat vaaleissa Babisin tueksi siitä huolimatta, että häntä on syytetty vaalien alla veropetoksesta ja EU-vastaisten tukien väärinkäytöstä sekä kaivettu esiin hänen agenttimenneisyytensä.

Sosiaalidemokraatit ovat olleet ajamassa Babisin vastaisia syytöksiä. Miklossy uskoo, että tämä saattoi koitua puolueen kohtaloksi.

– Tshekit ovat hyvin pragmaattisia, heitä ei ole helppo jymäyttää. Ensin kolme vuotta ei ole mitään vaikeuksia hallita ANOn kanssa, sitten vaalivuonna herätään että puolue onkin korruptoitunut. Se on aika läpinäkyvää.

Miklossy uskoo kuitenkin, että hävinneet puolueet iskevät vaalien jälkeen entistä tiukemmin Babisia vastaan ja vaativat hänen taustojensa syynäämistä.

ANO on maahanmuuttokriittinen ja EU-kriittinen. Miklossy arvioi silti, ettei vaalitulos tuo merkittäviä muutoksia Tshekin EU-politiikkaan.

– ANO on pragmaattinen, markkinaliberaali puolue. Ei olla menossa samaan suuntaan kuin mihin Unkari ja Puola ovat menneet, tutkija uskoo.

Puolue haluaa säilyttää unionin kansallisvaltioiden löyhänä liittona, ja se vastustaa euroalueeseen liittymistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.