Minneapolisiin ulkonaliikkumiskielto yöksi mielenosoitusten vuoksi – mustaihoisen George Floydin kohtalo ei ole ainoa Yhdysvaltoja kuohuttava poliisiväkivaltaan liittyvä kuolema

Laajat afroamerikkalaisten kohtaamaa väkivaltaa vastustavat mielenosoitukset ovat jatkuneet perjantai-iltana paikallista aikaa eri puolilla Yhdysvaltoja.

Uutiskanava CNN:n seurannan mukaan poliisi on esimerkiksi käyttänyt kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan Charlottessa Pohjois-Carolinan osavaltiossa. Pääkaupunki Washingtonissa mielenosoittajat ovat CNN:n mukaan pyrkineet Yhdysvaltain valtiovarainministeriön alueelle.

Washingtonissa Valkoinen talo suljettiin lyhyesti perjantai-iltana laajojen mielenosoitusten takia, useat yhdysvaltalaismediat uutisoivat.

CNN:n mukaan Valkoisen talon lehdistölle osoitetun alueen ovet lukittiin, ja salainen palvelu vartioi, että kukaan ei pääse Valkoisen talon alueelle. Mielenosoitusten siirryttyä pois Valkoisen talon läheisyydestä sisäänkäynnit avattiin.

Valkoisessa talossa sijaitsevat maan presidentin kanslia ja virka-asunto.

Väkivaltaa myös mielenosoituksissa

Tämänkertaisten protestien alkulähteellä Minneapolisissa pormestari määräsi kaupunkiin ulkonaliikkumiskiellon perjantai-illasta seuraavaan aamuun paikallista aikaa. Washington Postin mukaan kielto jatkuu lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kaupungin kaduilla saavat liikkua poliisit, pelastus- ja lääkintähenkilökunta sekä kansalliskaarti.

Minneapolisin ja St. Paulin metropolialueella on osoitettu mieltä sen jälkeen, kun poliisien kiinni ottama, aseeton musta mies kuoli maanantaina. Kiinnioton aikana poliisi painoi 46-vuotiasta George Floydia polvella niskasta.

Rauhanomaisina alkaneet mielenosoitukset yltyivät keskiviikkoyönä väkivaltaisiksi. Protestoijat ottivat yhteen poliisin kanssa, ryöstelivät kauppoja ja sytyttivät tulipaloja. Poliisi vuorostaan käytti kyynelkaasua ja kumiluoteja protestien hillitsemiseksi. Perjantaina kansalliskaarti saapui kaupunkiin rauhoittamaan tilannetta.

Louisvillessa Kentuckyssa seitsemän ihmistä haavoittui ammuskelussa mielenosoituksessa.

Kuoleman aiheuttanut poliisi ja kolme muuta paikalla ollutta poliisia ovat saaneet potkut. Uhrin perhe vaatii heille murhasyytteitä. Kuoleman aiheuttanut poliisi pidätettiin perjantaina, Minnesotan viranomaiset kertoivat. Syyttäjät kertoivat myöhemmin, että kyseistä poliisia syytetään muun muassa kolmannen asteen murhasta.

Mustien kohtaama väkivalta on noussut jälleen pintaan

Mielenosoittajat ovat tuoneet Floydin kuoleman lisäksi esiin myös laajemmin afroamerikkalaisten kohtaamaa poliisiväkivaltaa, mikä nousee maassa toistuvasti esiin.

Toukokuun alussa verkossa levisi video, jolla mustaihoinen lenkkeilijä Ahmaud Arbery ammuttiin Georgian Brunswickissä.

Arbery ammuttiin helmikuussa, mutta vasta toukokuun alkupuolella pidätettiin kaksi valkoihoista miestä murhasta epäiltyinä, kirjoittaa Guardian. Pidätetyt ovat 64-vuotias entinen poliisi ja tämän 34-vuotias poika. Maan oikeusministeriö kertoi aiemmin tällä viikolla käynnistävänsä viharikostutkinnan Arberyn surmasta.

Maaliskuussa poliisi ampui mustaihoisen Breonna Taylorin tämän kodissa. Taylor oli ollut nukkumassa, kun poliisit tulivat hänen ja hänen poikaystävänsä kotiin.

Poliiseilla oli niin kutsuttu "ei koputusta" -kotietsintälupa, joiden nojalla poliisi voi mennä sisään asuntoon asukkaalle ilmoittamatta. Taylorin perheen nostaman kanteen mukaan poliisi tunkeutui asuntoon rikkomalla sen oven, kirjoittaa muun muassa Wall Street Journal (WSJ). Poliisin mukaan asuntoon menneet olivat luvasta huolimatta ilmoittaneet tulostaan.

Taylorin poikaystävä, jolla on aseenkantolupa, ampui tulijoita, minkä jälkeen poliisit ampuivat yli 20 luotia. Taylorin perheen asianajajan mukaan kahdeksan luodeista osui Tayloriin.

Poliisi oli mennyt asuntoon huume-epäilyn takia, mutta asunnosta ei löytynyt huumeita, kirjoittaa WSJ.

Trumpin väkivaltatviitti rikkoi Twitterin sääntöjä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tviitti Minneapolisin tapahtumista päätyi perjantaina Twitterin syyniin.

–  Kun ryöstely alkaa, alkaa myös ampuminen. Kiitos! Trump kirjoitti käydessään tviitissään läpi, miten viranomaiset vastaavat kriisiin.

Twitterin mukaan presidentin Minneapolisin mellakoita koskeva kirjoitus, jossa puhutaan mellakoitsijoiden ampumisesta, rikkoo Twitterin väkivallan ihannointia koskevia sääntöjä.

Tviitti on edelleen nähtävillä, mutta siitä tykkäämistä ja sen jakamista on rajoitettu.

–  Tämä tviitti loukkaa Twitterin sääntöjä väkivallan ihannoinnista. Tästä huolimatta Twitter on päättänyt, että tviitin pitäminen nähtävillä saattaa olla yleisen edun mukaista, yhtiö perusteli.

Facebook ei ole reagoinut viittaukseen kuten Twitter.

–  Ymmärsimme viittaukset kansalliskaartiin varoituksena liittovaltioin toiminnasta. Meidän mielestämme ihmisten on tiedettävä, aikooko hallitus lähettää joukkoja, Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckenberg kirjoitti Guardianin mukaan.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Yli 100 ihmistä kuoli jadekaivoksen maanvyöryssä Myanmarissa

Ruotsalaisturistit luikkivat yön aikana Norjan rajan yli, kun poliisin silmä välttää

Venäjän perustuslakimuutos sai taakseen murskaenemmistön

Istanbulin maailmankuulu Hagia Sofia voi muuttua museosta moskeijaksi

Kiina varoittaa Britanniaa – kansalaisuuden tarjoaminen hongkongilaisille johtaa vastatoimiin

Trump sydämistyi New Yorkin keskustaan maalattavasta Black Lives Matter -tekstistä – kutsui sanoja "vihan symboliksi"

Yhdysvalloissa lähes 53  000 uutta koronatartuntaa – luku on päiväkohtainen ennätys

Putinin uudet presidenttikaudet mahdollistavaa uutta perustuslakia kannatti lähes 80 prosenttia äänestäneistä – oppositiojohtaja Navalnyi: äänestyksen tulos on valtava valhe

Presidentti Halonen Hongkongista: Toivon todella, että asiat menevät hyvin – vallanvaihdosjuhliin osallistunut Halonen muistelee, miten riskien tiedettiin olevan olemassa.

Osittaiset tulokset Venäjällä osoittavat vahvaa tukea perustuslakimuutokselle – Putinin vallan jatkosta äänestäneitä venäläisiä houkuteltiin uurnille niin painostuksella kuin kupongeilla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.