Minnesotan kuvernööri vaatii protestoijia palaamaan koteihinsa ja rauhan palauttamista kaduille

Minnesotan kuvernööri Tim Waltz vaatii kaduilla olevia ihmisiä palaamaan koteihinsa.

– Minnesotalaiset, palatkaa koteihinne. On aika palauttaa rauha kaduillemme ja naapurustoihimme. Tilanne on muuttunut vaaralliseksi minnesotalaisille ja viranomaisille, hän kirjoitti Twitterissä.

–  Vaadin nyt rauhaa, hän lisäsi toisessa tviitissä.

Samalla Waltz myönsi, että viranomaisilla on ollut suuria vaikeuksia saada protestit hallintaansa. Minnesotan kansalliskaarti on ilmoittanut, että se aikoo lisätä 1  000 ihmistä kaduille turvaamaan katujen järjestystä.

– George Floydin murhasta johtuva oikeutettu raivo sai aikaan terveen muistotilaisuuden tiistaina. Tämä sama henki oli läsnä vielä jossain määrin keskiviikkona. Torstaihin mennessä se oli jo lähes poissa, ja viime yön häiriköinti oli jo pelkkää teeskentelyä, että tämä liittyisi jotenkin Floydin kuolemaan, hän kertoi lehdistötilaisuudessa CNN:n mukaan.

Myös Minneapolisin pormestarin Jacob Freyn mukaan protestit ovat aiemmin olleet pääosin rauhallisia, mutta nyt niiden luonne on muuttunut.

–  Muutos on tapahtunut hiljalleen, ja protesteihin on osallistunut yhä enemmän ihmisiä Minnesotan ulkopuolelta. Olemme todistaneet, miten yhä useammat ihmiset yrittävät luoda väkivaltaa yhteisössämme, ja se ei ole hyväksyttävää, hän sanoi lehdistötilaisuudessa.

Mielenosoitukset ja mellakat Yhdysvalloissa saivat alkunsa, kun George Floyd, 46, kuoli maanantaina Minneapolisissa. Valkoinen poliisi painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan, vaikka Floyd valitti ja anoi armoa.

Floydin kuoleman aiheuttanut poliisi ja kolme hänen seurassaan ollutta poliisia ovat saaneet potkut. Floydia niskasta painanut poliisi on tämän lisäksi saanut syytteet muun muassa kuolemantuottamuksesta ja hänet on pidätetty.

Protestit ovat levinneet nyt Minneapolisista useisiin eri kaupunkeihin Yhdysvalloissa.

Mustien kohtaama väkivalta on noussut jälleen pintaan

Mielenosoittajat ovat tuoneet Floydin kuoleman lisäksi esiin myös laajemmin afroamerikkalaisten kohtaamaa poliisiväkivaltaa, mikä nousee maassa toistuvasti esiin.

Toukokuun alussa verkossa levisi video, jolla mustaihoinen lenkkeilijä Ahmaud Arbery ammuttiin Georgian Brunswickissä.

Arbery ammuttiin helmikuussa, mutta vasta toukokuun alkupuolella pidätettiin kaksi valkoihoista miestä murhasta epäiltyinä, kirjoittaa Guardian. Pidätetyt ovat 64-vuotias entinen poliisi ja tämän 34-vuotias poika. Maan oikeusministeriö kertoi aiemmin tällä viikolla käynnistävänsä viharikostutkinnan Arberyn surmasta.

Maaliskuussa poliisi ampui mustaihoisen Breonna Taylorin tämän kodissa. Taylor oli ollut nukkumassa, kun poliisit tulivat hänen ja hänen poikaystävänsä kotiin.

Poliiseilla oli niin kutsuttu "ei koputusta" -kotietsintälupa, joiden nojalla poliisi voi mennä sisään asuntoon asukkaalle ilmoittamatta. Taylorin perheen nostaman kanteen mukaan poliisi tunkeutui asuntoon rikkomalla sen oven, kirjoittaa muun muassa Wall Street Journal (WSJ). Poliisin mukaan asuntoon menneet olivat luvasta huolimatta ilmoittaneet tulostaan.

Taylorin poikaystävä, jolla on aseenkantolupa, ampui tulijoita, minkä jälkeen poliisit ampuivat yli 20 luotia. Taylorin perheen asianajajan mukaan kahdeksan luodeista osui Tayloriin.

Poliisi oli mennyt asuntoon huume-epäilyn takia, mutta asunnosta ei löytynyt huumeita, kirjoittaa WSJ.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Ranskassa kahdelle entiselle tiedustelupalvelun vakoilijalle vankeustuomiot

Iranin korkein johtaja kehotti kansaa taistelemaan koronan leviämistä vastaan – tartuntoja tiedossa jo yli neljännesmiljoona

Ruotsi haastettiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen suomenkielisten lasten oikeuksien polkemisesta

Puolan presidentinvaalin ääntenlaskennasta tulossa jännitysnäytelmä – ovensuukyselyn mukaan Duda niukassa johdossa

Puolassa poliisi jahtaa metsään karannutta ex-sotilasta ja hänen lemmikkipuumaansa – mies ei suostunut luovuttamaan lemmikkiään eläintarhaan

Odotettua suurempi joukko hongkongilaisia uskaltautui äänestämään demokratiamielisen opposition esivaaleissa – ministeri varoitti etukäteen mahdollisesta lainvastaisuudesta

Trumpin lievennys Roger Stonen tuomioon saa kritiikkiä myös republikaaneilta – Mueller puolusti tutkintaansa Valkoisen talon syytöksiltä

Yhdysvalloissa jälleen uusi synkkä ennätys: Yli 66  500 uutta koronatartuntaa

Bloomberg: Hajamielisyys aiheutti ketjureaktion, joka johti ukrainalaiskoneen alasampumiseen Iranissa tammikuussa

Puolassa järjestetään presidentinvaalin toinen kierros – luvassa tiukka kisa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.